Fra Miff.no/
29. april 2014.
Etter at Abbas erklærte at en ny Hamas-støttet Palestinsk regjering ville anerkjenne Israels rett til å eksistere, fikk talsmenn fra Hamas det travelt med å benekte at de har forandret standpunkt.
Uttalelser fra Mahmoud Abbas og en Hamas-talsmann ved navn Taher al-Nunu førte i helgen til spekulasjoner om, at Hamas kanskje var på gli i spørsmålet om å anerkjenne Israels eksistensrett. Men det tok bare ett døgn, før Hamas tilbakeviste, at de hadde endret oppfatning om staten til sine Jødiske naboer.
Abbas: – Vil anerkjenne Israel
Det begynte med, at lederen for de Palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, uttalte, at den planlagte nye samarbeidsregjeringen av Fatah og Hamas vil komme til å følge det internasjonale samfunnets krav om å anerkjenne staten Israels eksistens, ta avstand fra voldsbruk og respektere internasjonale avtaler.
Ifølge Abbas vil den nye Palestinske regjeringen bestå av uavhengige teknokrater, men være støttet av både Hamas og Fatah. Dette redegjorde han for i et møte i sentralkomiteen i PLO i Ramallah, der også et medlem av Hamas var til stede.
- Jeg anerkjenner Israel, og regjeringen vil anerkjenne Israel. Jeg avviser vold, og regjeringen vil avvise vold. Jeg anerkjenner legitimiteten til internasjonale avtaler, og regjeringen vil også anerkjenne dette. Regjeringen er forpliktet på det, jeg er forpliktet på.
Ingen burde kunne hevde, at dette er en terror-regjering, sa Abbas ifølge Times of Israel.
Han understreket imidlertid samtidig, at det å anerkjenne Israel ikke betyr å anerkjenne dets rett til å være en Jødisk stat, noe han konsekvent har nektet å akseptere, også i perioden med fredssamtaler.
Hamas: – Vi har blitt misforstått
Samme dag, som Abbas kom med disse uttalelsene, uttalte medierådgiveren til Hamas-leder Ismail Haniyeh, Taher al-Nunu, i et intervju med Washington Post, at ”ethvert skritt for å anerkjenne Israel ville måtte diskuteres som en del av Hamas sin innsats for å bli med i PLO og være med på å danne regjering.
Som kjent innebærer forsoningsavtalen mellom Hamas og Fatah, at de sammen skal lansere en ny Palestinsk regjering innen fem uker. Israel brøt forhandlingene, da avtalen ble kjent, nettopp fordi terrororganisasjonen Hamas nekter å anerkjenne staten.
Allerede dagen etter intervjuet, der Taher al-Nunu ble oppfattet som om Hamas hadde satt døren på gløtt i dette avgjørende spørsmålet, kom han med nye uttalelser, der han tok avstand fra måten, budskapet hans hadde blitt oppfattet på. Han hadde blitt misforstått, sa han, og understreket, at anerkjennelse av Israel ikke er et alternativ for Hamas.
- Det, jeg ble sitert på av den Amerikanske avisen, er galt, og jeg benekter det utvetydig, sa al-Nunu til det Palestinske nyhetsbyrået Qudsnet søndag, ifølge Times of Israel. Han sa også, at han vurderer rettslige skritt mot Washington Post for deres ”falske rapport”.
Hedrer selvmordsbombere
I stedet for å komme med noen bekreftelse på Abbas sine påstander om at samlingsregjeringen, de skal delta i, skal ta avstand fra voldsbruk, har Hamas sine egne medier tirsdag vært opptatt av å fortelle, at Israel angivelig er i ferd med å utlevere likrestene etter selvmordsbombere og andre omkomne terrorister med tilknytning til organisasjonen. Hamas sine mediekanaler forteller, at familiene forbereder seg på å ”hedre martyrene”.
Israel startet en prosess i januar med å utlevere likene etter et antall drepte Palestinske terrorister, og Hamas rapporterer om, at det nå er snakk om blant annet liket etter Izz al-Din al-Masri, en selvmordsbomber, som i 2001 sprengte seg selv i luften på en resturant i Jerusalem og tok med seg 19 sivile ofre i døden. Dette melder Israel Radio, ifølge Jerusalem Post.
USA støtter Israels avgjørelse
En rapport i New York Times forteller, at Israel har Amerikansk støtte i sin avgjørelse om å avstå fra å forhandle med en partner, som inkluderer Hamas. En anonym kilde fra det Israelske diplomatmiljøet forteller, at Obama-administrasjonen både i Presidentens første og andre periode har erklært støtte til Israels innstilling om ikke å forhandle med en eventuell enhetlig Palestinsk regjering, som inkluderer Hamas, med mindre Hamas etterkommer det internasjonale samfunnets prinsipper, som ble fastsatt, etter at Hamas tok makten på Gaza i 2006, om anerkjennelse av Israel som stat, avstandstagning fra vold og anerkjennelse av internasjonale avtaler.
Forhandlingsperioden er ute
Tirsdag gikk den ni måneder lange forhandlingsperioden ut, uten at det var inngått noen avtale om forlengelse av samtaleperioden. Mahmoud Abbas uttalte i en tv-overført tale, at hans krav til Israel for å gjenoppta samtalene innebærer nye fangeløslatelser, byggestans i bosetningene, og at de tre første månedene med nye samtaler dedikeres til kun å diskutere landegrensene for en fremtidig Palestinsk stat.
Samtidig som han stiller krav, han vet, vil være uakseptable for Israel, fortsetter han også sin alenegang mot FN, og søker om medlemskap i 60 nye internasjonale organisasjoner.
Statsminister Benjamin Netanyahu sier, hans mål fortsatt er en tostatsløsning, men at Israel nå må søke fred med Palestinerne på andre måter, fordi det ikke er aktuelt å fremforhandle dette, når Hamas er en del av motparten.
- Jeg vil ikke akseptere en Palestinsk stat, som vil være en avlegger av Iran, og skyte raketter mot våre byer, sier Netanyahu.