Foreslår at FN kan ta kontrollen over Gaza.

Fra Miff.no/
4. august 2014.

Israels Utenriksminister Avigdor Lieberman tar til orde for, at FN kan ta kontrollen over Gaza, dersom det å få slutt på terrorangrepene innebærer, at Hamas-regimet må stanses.

- I tilfellet Kosovo så vi, at et FN-mandat fungerte, og derfor mener jeg, vi også bør få tilbake et FN-mandat i denne regionen, sa Lieberman til Utenriks- og Forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen Knesset mandag.

Han uttalte, at det finnes tre muligheter for utviklingen i Gaza: Enten at Hamas ødelegges, eller at man kommer frem til en diplomatisk avtale, eller at situasjonen blir stående i limbo, ”som noe udefinert, der de fortsetter å skyte, og vi responderer.”

- Etter min mening er den tredje av mulighetene ganske enkelt irrelevant. Den ville gi Hamas muligheten til å fortsette, og vi måtte bare reagere. Et normalt land kan ikke la seg styre av innfallene til en terrororganisasjon, sa Utenriksministeren.

Målet er fred
- Det målet, vi er opptatt av å nå, er å oppnå fred, bli kvitt rakett-trusselen, og hindre Hamas fra å vokse seg sterkere, fortsatte han, og konkluderte med, at dersom Israel ødelegger Hamas, vil det være et seriøst forslag å la et FN-mandat kontrollere Gaza.

- Jeg ville ikke motsette meg den løsningen. Det internasjonale samfunnet fremmer alltid krav om at Israel skal gå tilbake til 67-linjene, og avvikle alle bosetningene. Når det gjelder Gaza, har vi gått tilbake til de grensene og avviklet alle bosetningene. Hva fikk vi i retur? 18.000 missiler og raketter.

Vi må våkne opp fra illusjonen om, at det å gå tilbake til 67-linjene vil bringe fred og stabilitet, sa Lieberman ifølge Jerusalem Post.

Legitimt å demilitarisere Gaza
Uttalelsene brakte motbør fra opposisjonen. Knesset-medlem Nachman Shai fra Arbeiderpartiet uttalte, at ideen om et FN-mandat i Gaza ”tilhører en annen verden” og at regjeringen bør sikte mot en tostatsløsning, som det internasjonale samfunnet støtter.

Lieberman uttalte at det vil være en svært kompleks utfordring å oppnå en diplomatisk løsning på konflikten med Hamas, og at Hamas’ forhåndskrav gjør det umulig å inngå forhandlinger i Egypt.

Både Israel og Hamas har sagt nei til direkte forhandlinger.

- I dag forstår hvert eneste internasjonale forum Israels behov for å demilitarisere Gaza. Hver eneste Utenriksminister forstår, at behovet for demilitarisering er mer enn legitimt, sa Lieberman.

Pressen samarbeider med Hamas
I den samme talen kommenterte han også den internasjonale pressedekningen av Gaza-konflikten. Han anerkjente, at også Israels versjon har fått komme med i bildet hos mange av de seriøse internasjonale mediene, men kom med kritikk til journalistene, som oppholder seg i Gaza, fordi han mener, de har gitt etter for samarbeid med Hamas.

- Du vil ikke få se, hvordan Hamas angriper de, som protesterer mot dem, og du vil ikke få se dem skyte fra Moskeer i internasjonal presse, påpekte han.