Israel og Jordan kan bli krigsallierte.

Fra Frie-ytringer.com/
15. september 2014.

Israel og Jordan har kjempet flere kriger mot hverandre. Nå kan de bli involvert på samme siden i en krig. Den kan bli resultatet, dersom den Islamske terroristgruppen ”Den Islamske Staten” går til angrep på Jordan.

”Hvis Jordan er i reell fare fra ekstremistiske Jihadister og ber om Israels hjelp, har Israel en veldig klar interesse i Jordans fortsatte eksistens og stabilitet,» sier den Israelske statsråden Yuval Steinitz til Israel Radio.

Steinitz uttalelse kommer etter, at en embetsmann lørdag uttalte, at Israel kan komme til å angripe, hvis den Islamske Staten invaderer Jordan. Israel er ikke offisielt med i den Amerikanskledede koalisjonen mot Den Islamske Staten, ettersom det kunne ført til, at andre land trakk seg ut. Men er likevel klar til å gjøre en krigsinnsats, dersom nabolandet blir angrepet, og IS dermed kan komme helt inn til Israels grense.

«Dersom ISIS går inn i Jordan, er det noe, som kan endre situasjonen, og som kan få direkte sikkerhetsrelaterte konsekvenser for Israel,» sier en tjenestemann i det Israelske Utenriksdepartementet til Israel Hayom.

 «ISIS kan føre til ustabilitet i Jordan – noe som vil resultere i en spent sikkerhetssituasjon på Israels østlige grense,” sier han.

I Israel mener man, at konsekvensen av IS sin fremmarsj og mulige trussel mot Jordan betyr, at det vil være helt nødvendig med Israelsk militær tilstedeværelse på Vestbredden. Den militære trusselen fra Islamistene gjør, at tiden ikke er inne for en Israelsk tilbaketrekking.

Også den Israelske Presidenten Rivlin gir uttrykk for Israels ansvar og interesse av å stoppe den Islamske Staten. «Vi har et ansvar for å stoppe dem, før det er for sent. Verden må være sammen om dette. Vesten har allerede innsett, at vi ikke kan sitte stille,» sa han i går under en tale på en seremoni til ære for Israelske Drusiske soldater, som falt under Gazakrigen.

Allerede i juni kunne den Israelske nettavisen, Debka Files, som er kjent for sine tette kontakter med etterretningstjenestene, fortelle, at den Israelske Premierministeren Benjamin Netanyahu hadde sendt brev til President Barack Obama, Kong Abdullah av Jordan og Formann Mahmoud Abbas i den Palestinske selvstyremyndigheten, der hovedpoenget var, at Israels væpnede styrker (IDF) er den eneste hæren i regionen med evne til å stå opp imot Den Islamske Staten i Irak og Levanten, og derfor i stand til å sikre Jordans kong Abdullah og Mahmoud Abbas i Ramallah mot Jihadist-angrep.

Netanyahu påpeker i brevene, at det nå er ekstra viktig å opprettholde Israels festningsverk langs Jordanelven og fortsette med å arbeide i partnerskap med den Jordanske hæren for å gi et solid bolverk mot en potensiell ISIL push fra Irak mot Vest.