Purim er det Jødiske folkets frigjøringsfest.

Fra Ordetogisrael.no/
4. marts 2015.
Av Ole Berrnhard Sørbøe.

Når denne dagen avsluttes ved solnedgang, starter årets Purimhøytid til minne om Jødenes redning fra Haman i borgen Susan, slik vi kan lese historien fra Esters bok. Dette gjørJjødene bl. a. ved å spise Hamans øre. Etter Jødisk kalender begynner festen den 14. Adar.

For ca. 2.500 år siden levde mange Jøder i eksil i Persia. Det var i den periode. Kong Ashasverus utnevnte Haman til en høy stilling. Så høy at alle skulle falle på kne for Haman. Men Jøden Mordekai nektet å bøye kne for noen annen enn Israels Gud. Det blev Haman så rasende over, at han ville henrette Mordekai. Og i Esther 3:6 står det, at “da Haman ble kjent med hvilket folk Mordekai tilhørte, satte han seg som mål å utrydde alle jøderne i det persiske rike.”

Mordokai henvendte seg til den foreldreløse Jødinne Ester, som var blitt en av Kongens hustruer, og ba henne gå til kongen og spørre om hjelp, hvilket var en risikabel sak. For hvis Ester gikk inn til Kongen uten å være innbudt, kunne hun bli henrettet.

I Mordekais bønn til Esther sa han disse ord: “Hvem vet, om du ikke nettopp blev dronning for å kunne gjøre noe i denne alvorlige situasjon!” Ester ba Jødene faste. Selv gikk hun foran ved å faste tre døgn uten mat eller drikke. For å gjøre en lengre historie kort, endte det med, at Haman blev hengt i den galgen, som hadde blitt reist for Mordekai. Mordekai fikk en høy stilling ved hoffet, og alle Jødene ble reddet.

Israel feirer nettopp idag Purim til minne om Ester, Mordekai og Jødenes redning. Under Purim leses Esters bok - Meggilahen - to ganger i Synagogene, en gang på Purimkvelden og en gang på Purimdag. Når Hamans navn blir nevnt 54 ganger under lesningen, er det en tradisjon å skape støy og trampe hardt i gulvet eller bakken for "å utslette Hamans onde navn."

Under Purim understreker Jødene nasjonal enhet og vennskap ved å sende gaver til hverandre samt å gi penger til de fattige, les Ester 9: 22. En av de tradisjonelle rettene under Purimhøytiden er "Hamans ører" - trekantede cookies fylt med valmuefrø.

Festlighetene denne høytid kan sammenlignes med 17. mai i Norge. I Jerusalems kjente englebakeri ble det før Purimhøytiden for to år siden bakt en kake på 650 kg, en Hamans øre-kake. Hver Purim bakes denne kake i Jødiske familier over hele verden til minne om Haman, som ville utrydde Jødene, men som kom til kort overfor Ester, som var dronning og reddet sitt folk.

Se videoen på engelsk fra YouTube om Ester og Mordekai:
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=qL2h_ChHj8A