Hårde kampe i Syrien kan høres i Israel.

Fra Ordetogisrael.dk
28. august 2014.

Ikke så snart havde roen tirsdag aften lagt sig over grænsen mellem Gaza og Israel, før der udbrød alvorlige kampe langs Israels grænse mod Syrien på Golanhøjderne. Her er der dog ikke tale om kampe, der involverer Israel, men om kampe mellem den Syriske regeringshær og Syriske oprørsstyrker.

Oprørsgrupperne har i det sidste års tid kontrolleret 80 procent af området op til grænsen mod Israel. Men den Syriske regeringshær har haft kontrollen med to strategisk vigtige steder: Byen Quneitra og selve grænseovergangen mellem Syrien og Israel, der ligger få kilometer vest for Quneitra.

Men efter hårde kampe i de sidste få dage lykkedes det onsdag oprørsstyrkerne at erobre grænseovergangen. En af oprørsgrupperne offentliggjorde en film, hvor man ser grænseovergangen og dens FN-anlæg og lidt længere mod vest det Israelske flag over den Israelske side af grænseposten.

Torsdag morgen bombede Syriske fly oprørsstillingerne. Kilder siger, at hæren har tilbageerobret en landsby i området, men grænseovergangen skal stadig være på oprørernes hænder.

Under de hårde kampe onsdag landede adskillige mortergranater på den Israelske side af grænsehegnet. En Israelsk officer blev moderat såret, og en civil Israeler blev let såret.

Selv om der ikke er tale om bevidst angreb på Israel, men om fejlskud, svarede Israel igen med at affyre nogle granater mod den hærstilling, som mortergranaterne angiveligt kom fra.

Bragene fra de hårde kampe kan høres over store dele af Golan og helt til Det Danske Hus i Poriya ved sydenden af Genesaret Sø, der ligger mere end 50 kilometer væk.

Det er ikke første gang, at oprørsstyrkerne forsøger at erobre grænseovergangen ved Quneitra. I juni 2013 lykkedes det dem, men efter ganske kort tid blev de fordrevet af regeringssoldaterne.

Israel har gjort meget for at holde sig ude af borgerkrigen i Syrien, hvor to af Israels værste fjender bekæmper hinanden. På den ene side står præsident Assads hær, der er i nær alliance med Iran og Hizbollah. På den anden side står en række Islamistiske grupper, hvoraf nogle har forbindelse med Al Qaida eller Islamisk Stat.