Israel vil utvide bosetning - USA protesterer.

Fra Idag.no/
1. september 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

Israel annonserte nylig, at de vil utvide området rundt bosetningene i Gush Etzion-området, hvor de tre tenåringene Eyal, Gilad og Naftali kom fra med cirka 4000 dekar. USA protesterer heftig og mener, dette er et galt grep av Israel.

 –Vi har lenge gjort det klart, at vi er motstandere av fortsatt bosetningsbygging, uttalte en talsmann for det Amerikanske Utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters og la til at:

–Dette kommer til å virke mot sin hensikt, når det gjelder å nå frem til en tostatsløsning med Palestina-Araberne.

 Den Palestina-Arabiske selvstyremyndigheten protesterte også over Israels avgjørelse, og Saeb Erekat, som er Palestina-Arabernes ledende forhandler i den såkalte fredsprosessen bad om at diplomatiske virkemidler ble tatt i bruk mot Israel.

–Den Israelske regjeringen begår ulike forbrytelser mot vårt folk og deres okkuperte land, uttalte han til nyhetsbyrået AFP.

Abbas
 Talsmann for PA-leder Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, uttaler, at denne avgjørelsen kommer til å gjøre stillingen enda verre og la til, at bosetningene generelt er illegale.

Proklamasjonen
På ordre fra den øverste politiske ledelsen blir 4000 dunam (dekar) omkring bosetningen Gvaot proklamert som statsjord, ble det publisert i en militær bulletin fra en militær avdeling, som tar seg av sivile spørsmål på omdiskuterte områder.

Parter, som føler seg berørt av avgjørelsen, har 45 dager på seg til å anke avgjørelsen. Den Israelske hæren understreket, at det aldri har vært fremsatt noe krav fra Palestina-Arabisk hold om eierskap til det omdiskuterte landområdet, melder YnetNews.

 Rådet for bosetningene i Etzion ønsket proklamasjonen velkommen, og sa at dette var en lenge etterlengtet mulighet til å begynne utbygging av den allerede eksisterende bosetningen Gvaot.

–Dette rydder veien for den nye byen Gvaot, sier de. Gvaot-bosetningen rommer i dag et lite antall familier og en vinfabrikk