Netanyahu med kraftig korreks til USA.

Fra Karmel.net/
3. august 2014.
Av Knut-Einar Norberg i USA.

Premierminister Binyamin Netanyahu understreket i en samtale med Det Hvite Hus i helgen, at USA heretter aldri må trekke i tvil Israels beslutning, når det gjelder Hamas.

Den kraftige korreksen til den Amerikanske administrasjonen inkludert Utenriksminister John F. Kerry, som deltok i telefonsamtalen, kom, etter at Israel lot seg presse av Kerry og USA torsdag til å gå med på en våpenhvile med Hamas.

Våpenhvilen var ment å skulle vare i 72 timer fra fredag morgen. Men bare halvannen time, etter at våpenhvilen var trådt i kraft, aksjonerte en av Hamas terrorceller nær Rafah i Gaza.

En selvmordsterrorist detonerte en bombe og drepte to Israelske soldater og skadet flere, mens en tredje soldat, den 23 år gamle Israelske Hadar Goldin ble meldt savnet i kaoset som oppstod. Alt tydet på at han ble kidnappet av terroristene, som tok seg frem i en av de mange tunnelene, og trakk seg tilbake samme vei.

Utenriksminister Kerry har jobbet febrilsk den siste uken for å få til en våpenhvile. Sammen med FN og Hamas to viktigste støttespillere Tyrkia og Qatar klarte han å legge nok press på Israel, slik at de gikk med på å innstille krigen mot Hamas sist fredag.

Våpenhvilen åpnet imidlertid for hendelsen i Gaza, som har kostet minst to liv, mens Goldin ble meldt savnet, og lørdag kveld konkluderte de med at han var drept.

Netanyahu skal ha vært rasende på Obama-administrasjonen, og i en telefonsamtale med flere av administrasjonens høytstående ledere, samt President Barack Hussein Obama selv, skal Netanyahu ha gjort det ettertrykkelig klart, om at USA «aldri igjen må tvile på Israels beslutning, når det gjelder Hamas».

På diplomatspråket er denne karakteriseringen så sterk, at den nesten ikke kvalifiserer som diplomatisk. USAs og FNs fordømmelser av Hamas er til liten hjelp for Israel i denne saken, og Netanyahu skal ha følt seg lurt, fordi hverken Tyrkia eller Qatar gjorde noe for å stanse Hamas.

Netanyahu skal også ha sagt ifra, at USA heretter bør stole på Israel, når det gjelder deres motvilje til å gå med på en avtale med Hamas. Obama-administrasjonen har riktignok fordømt kidnappingen, men de har ikke ville si, at Hamas stod bak bortføringen, selv om de holder Hamas ansvarlig.

President Obama sa fredag, at dersom Hamas virkelig er interessert i å løse konflikten, må de sørge for, at den savnede soldaten blir returnert umiddelbart. Presidenten forsvarte likevel Utenriksminister Kerrys forsøk på å få til en våpenhvile.

I en telefonsamtale mellom Netanyahu og USAs ambassadør til Israel Dan Shapiro, la Premierministeren til, at han nå forventer, at USA og andre land støtter Israels operasjon i Gaza fult ut.

Premierministeren kunngjorde lørdag kveld, at Israelske styrker vil trekke seg tilbake, så snart de er ferdig med å ødelegge tunnelene i Gaza. Det er antatt, at dette arbeidet kan være avsluttet innen søndag. Men en militær operasjonen i Gaza vil fortsette, inntil Israel føler, at deres sikkerhetskrav er nådd.

Netanyahu indikerte videre, at Israel ikke vil være med på en ny forhandlingsrunde om våpenhvile med Hamas etter fredagens brudd.