ISIS popularitet i Israel øger.

Fra Israeltoday.no/
11. september 2014.

Den Islamske Staten (tidligere ISIS) er nærmere Israel gjennom sin erobring av Irak og Syria. Det er en virkelig trussel, at den ekstremistiske bevegelsen vil få et stort antall tilhengere i Det Hellige Land, lenge før dagens krigere når grensene til den Jødiske staten.

I en fersk rapport fra regjeringen anslår de, at flere titalls Israelske Arabere og Palestinere allerede har reist til utlandet for å delta i den Islamske Staten. Og nå er det tegn på, at lokale Muslimer gjør det samme.

«ISIS er på rett vei», forkynte en Imam i en Moské i det nordlige Israel forrige uke. På en annen Moské i området erklærte en møtedeltaker: «Den Islamske Staten er de eneste, som kan etablere en Islamsk stat, og det er godt, at de straffer folket. Jeg håper de gjør det mot Israel.»

Nyhetsportalen Israels Ynet rapportert, at i disse tilfellene, hvor det falt uttalelser, som støtter ISIS, raskt ble etterfulgt av både verbal og fysisk konfrontasjoner mellom lokale Muslimer, som var for eller mot den Islamske Staten.

Mange Israelske Muslimer ser på ISIS som en trussel, men bekymringen er, at de raskt blir stille og kommer i bakgrunn, når terrorbevegelsens støttespillere vokser i omfang.

«Når alt blir klart, vil alle forstå, at den Islamske sSaten er den eneste løsningen for oss. Jødene bør også støtte Staten og konvertere til Islam, fortalte en annen Imam Ynet.

I Jesu hjemby, Nasaret, er det satt opp et stort skilt med ISIS symbol. Skiltet er en trussel mot «de vantro, som ikke aksepterer Islam» og ble revet ned av politiet. Like etter ble det satt opp igjen, uten at det skapte ytterligere offentlig debatt.

På toppen av Tempelhøyden i Jerusalem har Muslimske troende blitt fotografert gående omkring blant andre, mens de bærer ISIS flagg. «Når et bakteppe av sympati dannes, er det som regel noen, som krysser linjen og utfører flere handlinger», advarte tidligere Mossad sjef, Efraim Halevy, i et intervju med Army Radio denne uken. Halevy bemerket, at lignende ting har skjedd i Vest-Europa og kan allerede skje her.»

Det kan virke som om, Halevy's vurdering var riktig. Bare dager etter intervjuet truet den Jerusalem-baserte Jihadistbevegelsen med å gjennomføre angrep mot Twitter og andre sosiale medier, om de fortsatte å stenge kontoene til IS sine støttespillere og tjenestemenn.

Al Musra Al Maqdisia ("The Supporters Of Jerusalem") postet en melding, som sa: «Tiden er kommet for å svare Twitter sin ledelse med å angripe dem og deres ansatte og fysisk drepe dem!! De, som skal utføre dette, er sovende dødsceller.»

Til motsetning insisterte de Palestinske selvstyremyndighetene denne uken på at lokale Arabere er moderate, og at de ikke støtter den Islamske Staten.

I en rapport i PA kontrollerte avisen Al-Quds al-Arabi ble en tjenestemenn sitert på, at den Islamske Staten hadde prøvd å gjøre et innhogg i det Palestinske samfunnet, men hadde mislyktes.

Mye tyder på, at PA sine påstander er usanne, og mange Israelere vil hevde, at Hamas (som deler mange synspunkter og mål med ISIS) er langt fra «moderat» og har forsatt bred støtte blant det Palestinske folket på gata.