Begyndende valgfeber i Israel - der tales om valg til maj.

Fra Idag.no/
21. oktober 2014.
Af Richard Oestermann.

I politiske kredse siges det, at Premierminister Benyamin Netanyahu har udklækket en plan om at genvinde magten bǻde inden for sit Likud-parti og over en ny regering.

- Der fornemmes allerede en begyndende valgfeber, siger en af disse kilder. Netanyahu er ved at gøre det grundlæggende arbejde for Knessetvalg til maj.

Forinden vil han have primærvalg i Likud og vil derefter prøve at skabe en ny ny koalition, omfattende Ultra-religiøse partier, der nu er i oppositionen, og det radikale hoejrefloejsparti "Bayit Yehudi" undr ledelse af Økonominister Naftali Bennet.

Imens prøver Center-Venstre gruppen at finde sammen som et levedygtigt alternativ til Netanyahu og blokere ham fra at opnǻ det antal Knesset-sǽder, han behøver for at danne den næste reering.

Senior politiske kilder siger, at Likuds stærke mand, tidligere Indenrigsminister Gideon Sa'ars overraskende tilbagetraeden fra politik har efterladt et politisk vakuum, der har overrumplet Netanyahu og fået ham til at ændre planer - nu han faktisk er uden modkandidat inden for sit parti.

Netanyahu har pǻ det sidste prøvet at forbedre sit forhold til de Ultra-Ortodokse. Udenrigsminister Avigdor Lieberman - lederen af "Yisrael Beitenu"-partiet, der gik sammen med Netanyahus Likud ved sidste valg, men vil være uafhængig ved et nyt valg - har fornylig generet Netanyahus planer, da han sagde, at han ikke ville gå ind i en ny koalition.

I løbet af december, siger en politisk kilde, vil Netanyahu konsolidere sin kontrol over Likud ved at foretage en række ændringer i partiet, som f. eks. retten til at få lukrative stillinger inden for partiet og gøre det muligt for ham at opbygge en attraktiv navneliste før et Knesetvalg. Dette vil også muliggøre, at han på ny får kontrol over partiet, som han næsten havde tabt til Sa'ar.

Center-Venstre blokken
Center-Venstre blokken i Knesset prøver at skabe en forenet front mod Netanyahu. Justitsminister Tzipi Livnis "Hatnua"-parti, der har syv Knesset-sæder - prøver at få støtte til at gå sammen med oppotionslederen, Arbejderrparti-formand Isa'ac Herzog. Livni vil tillige prǿve at fǻ et samarbejde i stand med Finansminister Yair Lapid og dennes "Yesh Atid" ("Der er en fremtid")-parti.

I politiske kredse siges det, at Herzog også er ved at lægge et grundlag for nyvalg, og at han vil samarbejde med Livni og hendes fæller pǻ venstrefløjen, som f. eks. Amram Mitzna og Amir Peretz, der forlod Arbejderpartiet for at danne "Hatnua"-partiet sammen med Livni.

Netanyahu menes at tabe i popularitet, mens Herzog mǻske er pǻ vej til at lede det største politiske parti i Knesset. Livnis parti har afvist muligheden af at slutte sig til Arbejderpartiet, men en tilnærmelse mellem dem skete under Præsidentvalget i juni.

De gik sammen om at støtte Meir Sheetrits kandidatur i den anden valgrunde pǻ bekostning af tidligere Knessetformand, Dalia Itzik. Hvordan kortene end blandes, synes et politisk jordskælv at være på trapperne og give Knesset en stormende vintersamling.