Bare små Jødiske grupper får adgang til Tempelpladsen.

Fra Idag.no/
11. november 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

Israelsk sikkerhetspoliti har begynt å begrense Jødisk adgang til Tempelplassen i grupper på fem. Det er fortsatt forbudt for Jøder å be på Tempelplassen.

De nye reglene blir innført etter en telefonsamtale mellom Premierminister Benjamin Netanjahu og Kongen av Jordan.

Jordan kalte i forrige uke hjem sin Ambassadør til Israel for skyld «konsultasjoner», og han har fremdeles ikke vendt tilbake. Netanjahu har forsikret Kongen i samtalene, at Jordans rolle, når det gjelder Tempelplassen, forblir den samme, og at status quo gjelder for Tempelplassen.

Utviklingen følger en uttalelse fra Forsvarsminister Moshe Ja'alon. Han uttalte, at Israel ikke kan overse det faktum, at enkelte av de hendelsene, som har funnet sted på Tempelplassen, blir utnyttet av den andre siden.

–Det er vår rett å gå opp på Tempelplassen, men det foreligger et svært skjørt status quo, som vi har blitt enige med Jordan om, og vi må holde stand.

Det faktum, at Palestina-Araberne utnytter dette og skaper provokasjoner stemmer, men vi trenger ikke helle bensin på bålet, sa Ja'alon.

Helt siden Israels seier i seksdagerskrigen i juni 1967, der Tempelberget og Vestmuren igjen kom på Israelske hender, har Tempelplassen vært underlagt domenet til den Jordanske regjeringen, selv om Israelsk sikkerhetspoliti også har vært tilstedeværende.

I artikkel 9 paragraf 2 av fredsavtalen fra 1994, mellom Israel og Jordan var det inkludert en forståelse, at Jordans Hashemittiske monarki skulle inneha en «spesiell rolle» som «voktere» over stedet.