Er Hamas og 'Islamisk Stat' grene af «det samme giftige træ»?

Fra Facebook.
2. oktober 2014.
Av Bjarne Bjelland.

I sin FN-tale på mandag gjentok Premierminister Benjamin Netanyahu sin påstand om, at Islamske Stat (IS) er Hamas og Hamas er IS.

Han beskrev en svært alvorlig situasjon, der militant Islam er på fremmarsj, «hvor vi enn ser oss omkring». I tillegg til Hamas og IS så listet han opp Boko Haram i Nigeria, Ash-Shabab i Somalia, Hizb’Allah i Libanon, Al-Nusra i Syria, Mahdi-armeen i Irak, og Al Qaeda-forgreninger i Jemen, Libya, Filippinene, India og andre steder.

Netanyahu nevnte også Iran som en Islamistisk stat. Idet han erkjente, at dette inkluderer både Sunni- og Shia-Muslimer, og at de opererer på forskjellig måte, mente Netanyahu, at «de deler alle en fanatisk ideologi», og «deres ultimate mål er å dominere verden.»

Premierministeren viste til flere sitater fra noen av Islamist-lederne slik som IS’ Abu Bakr Al-Baghdadi: «Det vil snart komme en dag, da Muslimene vil dominere overalt.»

Fra Hamas-leder, Khaled Meshaal, presenterte Netanyahu dette sitatet: «Vi sier dette til Vesten...Ved Allah vil du bli beseiret. I morgen sitter vår nasjon på Verdens trone.»

Netanyahu konkluderte derfor: «Når det kommer til deres endelige mål, så er Hamas ISIS og ISIS er Hamas» (Han brukte det tidligere navnet på IS).

Amerikanerne var raske til å ta avstand fra Netanyahus påstand om, at IS er Hamas, selv om de var enig i, at de begge er terror-organisasjoner.

Talskvinne for Utenriksdepartementet, Jen Psaki, sa: «Vi tror selvsagt, at IS utgjør en annerledes type trussel mot USA…Vi tror ikke, at Premierminister Netanyahu eller noen andre fra Israel foreslår at USA setter i gang en militæraksjon mot Hamas.» Hun kommenterte ikke Netanyahus karakteristikk av Iran.

Kommentar:
USA er ledet av en mann, hvis ideologi er sterkt imot konfrontasjoner og bruk av militærmakt. President Obama ser ut til å tro, at nesten alt kan løses gjennom forhandlinger og ettergivelser. Dette kan være gode egenskaper, men problemet er, at han ofte holder seg til dette synet, selv etter at det har vist seg å mislykkes. Og i kampen mot Islamismen har det vært mislykket.

En historisk rekapitulering av hans Kairo-tale i 2009 og de begivenhetene, som har funnet sted siden da, burde fjerne enhver tvil. I denne spesielle saken har Obama en interesse av ikke å inkludere Iran som del av «det giftige treet», fordi USA fremdeles tror, det er mulig å forhandle med Mullah-regimet for å få de til å oppgi atomprogrammet. Dessuten trenger han Iran også i kampen mot IS.

Når det gjelder Hamas, er USA forsiktig med ikke å være for bombastisk, da Hamas er i en samlingsregjering med Mahmoud Abbas, og det ville være uholdbart å støtte Abbas, samtidig som man plasserer Hamas i samme bås som IS.

Men det viktige er ikke karakteristikkene; alle vet at det finnes forskjeller. Det viktige er, at alle disse terror-organisasjonene, det vil si Islamistisk Fundamentalisme, må bli sett på som uakseptable og bli bekjempet med den samme iver enten de operer i Irak, Syria, Nigeria, Somalia, London, Oslo, New York eller Jerusalem.

Deres mål, deres metoder og deres ideologi er helt og fullstendig uforenlige med humane verdier; ja, med livet selv. Hvis de blir tillatt å operere fritt i ett område, vil dette bli en magnet for Islamister over hele Verden, og en kilde til inspirasjon og oppmuntring.

Islamisme kan ikke ha eksistensberettigelse – ikke noen steder! (Israel report).