Tusindvis af Jøder immigrerer fra Ukraine til Israel.

Fra Ordetogisrael.no/
15. november 2014.

De siste 12 månedene, fra september 2013 til september 2014, har det kommet 4.200 immigranter bare fra Ukraina, og det forventes minst 1000 til, før året er omme.

Immigrantene er i alle aldere, og de fleste kommer fra byene langs grensen til Russland sørvestover mot Krim – halvøya, som Russerne allerede har erobret.

Det viktigste for alle er å redde livet fra kampene, som herjer i Donetsk og Mariupol lenger sør. Logansk, lenger nord, er allerede ødelagt. Uttallige har allerede mistet livet i kampene.

Søndag den 21. september kom det et fly med 80 immigranter, og mandag kom det tre nye fly, lastet med ytterligere immigranter fra Ukraina. Mandagspassasjerene ble ønsket velkommen blant andre av styreformann i Jewish Agency, Natan Sharansky. Jewish Agency’s koordinatorer må blant mange andre gjøremål forberede de nye immigrantene på alt fra språkundervisning til temperaturen i landet.

Israel har åtte forskjellige klimaer, så det er viktig å tenke over, hvor man vil trives best, når man skal finne et sted å bo. Like viktig er å finne ut av, hvor det er muligheter til jobb og utdanning.

Elena Hila Faingold er en av koordinatorene. Hun kommer selv fra Donetsk og har arbeidet i Jewish Agency for innvandrere fra tidligere Sovjetunionen gjennom 20 år.

– Jeg gråter hver gang, jeg lytter til deres historier, sier hun. Vanligvis har hun kun telefonkontakt, men det er alltid hyggelig å treffe menneskene, hun bidrar med hjelp til, sier hun.