Foreslår oljeledning fra Israel til Europa.

Fra Frie-ytringer.com/
21. december 2014.

Den Israelske Energiministeren Silvan Shalom foreslår, at EU-landene investerer i en multi-milliard Euro rørledning for å frakte Israelsk naturgass til kontinentet.

Under et nylig avholdt møte i Roma med EU's Energiministere bemerket han, at tilbudet fra Israel vil redusere Europas nåværende avhengighet av naturgass fra Russland, melder Israels Channel 2.

Shaloms ide er, at det bygges en rørledning fra Israels Middelhavskyst til Kypros, hvor gassen vil bli ført videre til Hellas og Italia.Ifølge Channel 2 er Kypros, Hellas og Italia positive til ideen.

Israel vil gjøre en formell presentasjon av prosjektet overfor Europeiske representanter i Brussel innen tre ukers tid. Det ville være billigere for Europa med en forsyningsrute via Egypt, men det kan utsette Europeerne for ustabilitet på grunn av den uforutsigbare politiske utviklingen i Egypt.

Tilsvarende vil en rørledning fra Israel til Tyrkia være rimeligere, men det bilaterale forholdet utelukke dette, så lenge Recep Tayyip Erdogan, en prominent kritiker av Israel, har makt der, mener Channel 2.

I september undertegnet Israel en avtale om å levere Jordan naturgass fra energifeltet Leviathan over en periode på 15 år. En avtale verd 15 milliarder dollar. Avtalen var Israels største samarbeid med Jordan til dags dato, og vil gjøre Israel til Jordans hovedleverandør av energi.

Representanter for gass-selskaper, som er involvert, Delek Group Ltd og Nobel Energy Inc., var i Jordan for å undertegne avtalen.

Shalom hyllet avtalen som «en historisk handling, som vil styrke de økonomiske og diplomatiske båndene mellom Israel og Jordan.»

Nå håper Israel, at også et naturgass-samarbeid med Europa vil styrke de diplomatiske forbindelsene, spesielt med EU, som har vært anstrengt på grunn av ulike oppfatninger om konflikten med Palestinerne.

Israel besluttet i fjor å eksportere 40 prosent av landets offshore gassfunn, og har siden også inngått en 20-års avtale med de Palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, verd 1,2 milliarder dollar.

Israel begynte å pumpe naturgassi mars 2013 fra Tamar-feltet, som ble oppdaget i 2009 og ligger rundt 90 kilometer vest for Haifa, og innholder anslagsvis 8.500 milliarder kubikkfot naturgass.

I tillegg til Tamar ble et enda større felt, Leviathan, oppdaget i 2010, 130 kilometer vest for Haifa. Det er forventet å være operativt i 2016.