EU's udenrigschef: Palæstinensisk stat er EU's mål.

Fra Idag.no/
9. november 2014.
Af Richard Oestermann.

EU's nye udenrigschef, den tidligere Italienske Indenrigsminister Federice Mogherini, der i disse dage besoeger Israel og det Palæstinensiske selvstyre, siger under et ophold i Gaza-striben, at det er EU's endelig mål, at der oprettes en Palæstinensisk stat.

Hendes besøg i Gaza sker, mens der er stigende Israelsk-Palæstinensiske spænding i Øst-Jerusalem, hvor der har været næsten daglige sammenstød i urocentre.

Mogherini gav udtryk for håb om, at Gaza vil kunne undgå endnu en større konflikt.

-Det er ikke blot Gaza's befolkning, som ikke har råd til en flere krige, men hele Verden har ikke råd til det, sagde hun. Det kræver handling nu.

På spørgsmålet om EU vil følge Sveriges eksempel og anerkende en Palæstinensisk stat, sagde Mogherini, at EU ikke har kompetence til dette.

Inden besøget i Gaza mødtes hun i Jerusalem med Premierminister Benyamin Netanyahu og Udenrigsminister Avigdor Leberman. På en pressekonference med Lieberman sagde hun, at hun ser en politisk vilje til at genoptage de Israelsk-Palæstinensiske drøftelser, og at disse vil bringe resultater.

Hun kritiserede såvel de nylige terrorangreb som Israels bosættelsesbyggeri, men sagde, at EU er forpligtet til fred og Israels sikkerhed.

Om bosættelserne sagde Netanyahu, at han afviser det aparte krav om, at bosættelser er roden til den igangvaerende konflikt.

- Den skyldes vor eksiustens og afvisningen af at ankerkende Israel , sagde han.