Israel kommer ikke til å oppheve blokaden av Gaza.

Fra Ordetogisrael.no/
15. februar 2014.

Tyrkias statsminister Recep Tayyp Erdogan kunngjorde torsdag at det ikke kunne bli noen forsoning med Israel før Israel opphever blokaden av Gaza. Men Israel hevder at blokaden er helt nødvendig for landets sikkerhet.

Diplomatiske kilder i Jerusalem hevder derimot at Israel ikke kommer til å oppheve blokaden mot Gaza, der terrororganisasjonen Hamas styrer. Israel oppgir sikkerhetsmessige grunner til sin beslutning.

Tyrkias statsminister Recep Tayyp Erdogan kunngjorde på en pressekonferanse i Istanbul torsdag at det ikke kunne bli noen fosoning med Israel før Israel opphvet blokaden av Gaza. "Beleiringen må oppheves, og dette må være med i protokollen som blir avtalt og signert mellom oss," uttalte Erdog.

Siden Israels tilbaketrekning fra Gaza i 2005, hvor Israel overlot området til terroristorganisasjonen Hamas, har det sørlige Israel vært kontinuerlig bombardert med raketter og missiler fra Gaza.

Rapporter i ulike medier de siste ukene har pekt på en snarlig avtale mellom Israel og Tyrkia, som vil inkludere erstatningsutbetalinger til familiene til tyrkiske borgere som ble drept på Mava Marmaraflotiljen i 2010. Mava Marmara forsøkte å bryte blokaden av Gaza, som de hevdet var et humanitært oppdrag.

Israel var klar over at deltagerne på båten var bevæpnet. Israelske soldater bordet båten og møtte sterk motstand, noe som resulterte i at ni av de muslimske tyrkiske aktivistene ble drept. Tyrkia krevde en unnskyldning fra Israel samt en utbetaling av kompensasjon om båndene mellom de to stater kunne bli fornyet igjen.

Israel holder imidlerid fortsatt fast ved, av grunnleggende sikkerhetsmessige grunner, å ikke oppheve blokaden av Gaza til tross for de tyrkiske krav. Arabiske representanter i Knesset har provosert jødiske parlamentarikere flere anledninger i Knesset ved å kreve at Israel må oppheve blokaden. Israel vet imidlertid at Saudi-Arabia, Jordan og Egypt støtter Israel i fortsatt blokade av Gaza.