Israel svarer på gjentatte angrep ved grensen på Golanhøydene.

Fra Ordetogisrael.no/
21. marts 2014.

På tirsdag ble fire Israelske soldater skadd, en av dem alvorlig, av en bombe som var plantet ved grensegjerdet mot Syria på Golanhøydene.

Dette angrepet ved Israels grense mot Syria var det tredje angrepet på like mange uker, og ved alle tre hendelser ble bomber detonert, når Israelske soldater nærmet seg. Som svar på angrepene bombet Israelske jagerfly artilleri-stillinger og treningsbaser, som tilhører den Assad-kontrollerte Syriske hæren.

Israel har gjentatte ganger angrepet våpentransporter fra Syria til Libanon for å hindre Hisbollah fra å oppgradere sitt våpenarsenal. Sist gang dette skjedde, sverget Hisbollah, at dette ville bli hevnet, når anledningen bød seg, og den Syriske Presidenten, Bashar al-Assad, sa han ville åpne Golanhøydene for "motstandsbevegelser", som ville angripe Israel. Israel sa, at man anser Assad som ansvarlig for angrep, som kommer fra Syrisk side av grensen, og responsen ble derfor rettet mot den Syriske hæren.

Ifølge nyhetskanalen Al Arabiya, var angrepet et forsøk på å kidnappe Israelske soldater. For å unngå et slikt scenario avfyrte Israelske stridsvogner en stor mengde granater i det omkringliggende området umiddelbart etter eksplosjonen for å hindre angripere fra å nærme seg de sårede soldatene.

På grunn av samarbeidet mellom Assad og Hisbollah sendte Israels angrep mot Syriske mål et klart budskap til riktig adresse. Det er mange andre terrororganisasjoner, som opererer i området, og selv om disse generelt er svært motiverte og ideologisk forpliktet til å angripe Israel, er de for tiden opptatt med å kjempe mot Assad.

Israel er derfor overbevist om, at Hisbollah står bak angrepet. Det er lite sannsynlig, at Hisbollah offentlig vil ta på seg ansvaret for angrepet, da dette kan føre til enda hardere Israelske reaksjoner mot organisasjonens baser i Libanon. Dette er trolig også grunnen til, at Hisbollah ikke angrep direkte fra Libanon.

Men med så mange våpen og så mange interesser i et så lite område, kan slike angrep fort komme helt ut av kontroll. Ingen av de grupperinger, som kjemper i Syria, være seg al-Assad, Hisbollah, Al-Qaida, al-Nusra eller andre Jihadistiske grupper, er interessert i en krig med Israel for øyeblikket. De trenger alle sine ressurser for å bekjempe hverandre.

Hvis Israel kunne bli lurt til å angripe motstanderne, ville de jihadistiske gruppene antakelig være mer enn fornøyd. Området er som en kruttønne, og en relativt liten hendelse vil derfor kunne føre til at en stor-konflikt bryter ut. Det skulle som kjent bare ett skudd i Sarajevo til for å starte Første Verdenskrig. Så Hisbollah leker virkelig med ilden her.