Grækenland i stedet for Tyrkiet.

Fra Ordetogisrael.no/
31. marts 2014.

USA, Hellas og Israel avholder to ukers marineøvelser sammen i Middelhavet.

Marinestyrker fra Hellas, Israel og USA har for tredje år på rad gjennomført marineøvelser de siste dagene. Fellssøvelsen vil strekke seg over to uker, og blir kalt «Nobel Dina».

Målet er å øke samarbeidet i antiubåtkrigføring, for å håndtere utveksling av ild og å gjennomføre søk- og redningsoppdrag. Denne gangen erstatter Hellas Natolandet Tyrkia, hvis regjering ikke ønsker at Israel skal delta i disse øvelsene.

I tillegg er øvelsen tiltenkt også å øke samarbeidet mellom de tre mariner i området av antiubåtkrigføring, som omhandler luftangrep fra krigsskip, beskyttelse av gassinstallasjoner til havs samt beskyttelse mot missilangrep fra land omkring.

Øvelse i søk- og redningsoppdrag i forbindelse med commandostyrker og dykkere er inkludert. Øvelsen oppfordrer til samarbeid mellom de allierte styrkene når det gjelder språkforståelse og metoder for drift.

Den Amerikanske Sixth Fleet har sendt tre krigsskip med maritime patruljefly til øvelsen. Hellas sendte et krigsskip, marinehelikoptre og en ubåt. Israel har i de senere årene rustet opp sin marine med flere atomubåter og spesielle overflatebåter som er spesialisert til å avverge eventuell gass- og oljeplatformterrorisme.

For første gang deltok de tre land i en spesiell krigsutøvelse av mariner, som spesialiserer seg på å forsvare havner," forteller brigadegeneral Yaron Levy, som er stabssjef for den Israelske marinen.

Den Amerikanske marinen insisterer på å holde felles øvelser med NATO-land i regionen for å motsette seg, at Middelhavet blir overlatt til Russerne alene. Etter flere tiår, hvor NATO-land var fraværende fra Middelhavet, begynte nemlig Russiske marineskip for fem år siden å ankre opp i Latakia havn i Syria, som de brukte som marinebase for å demonstrere sin tilstedeværelse i regionen.

Russland fortsetter å bruke denne havnen for å hjelpe Assads regime i sin blodig borgerkrig. Russland frakter forsendelser av ammunisjon og intelligensutstyr ved bruk av ubemannede fly samt radarsystemer til båter.