Forskere mener, at de kan kontrollere vejret med laser.

Fra Endtimeheadlines.org/
22. april 2014.

For mange Amerikanere, som ønsker, at de kunne ændre vejret – hvad enten det var i Nordøsten i denne vinter eller i det tørkeramte Californien – har forskerne måske fundet en måde at sende en højenergi laserstråle op i skyerne for at få det til at regne eller for at udløse lyn.

Kondens, storme og lyn skyldes alle tilstedeværelsen af store mængder statisk elektricitet i skyerne. Forskere fra "University of Central Florida og University of Arizona2 siger, at en laserstråle måske kan aktivere disse store mængder statisk elektricitet og skabe storme på efterspørgsel.

Ved at omslutte en stråle med en anden stråle, som fungerer som et energi-reservoir, vil den centrale stråle kunne opretholdes i en større afstande end tidligere muligt. Den sekundære stråle vil tanke op og hjælpe til at forhindre spredning af den primære stråle, som hurtigt ville bryde sammen på egen hånd.

Selv om lasere allerede kan bevæge sig over store afstande, opfører de sig anderledes end sædvanligt, og kollapser indad, når en laserstråle bliver intens nok, siger Matthew Mills, en ph.d.-studerende på UFC ”Center for Research and Education in Optics and Lasers”.

Mills forklarede i en udtalelse: "Sammenbruddet bliver så intenst, at elektroner i luftens ilt og kvælstof bliver flået væk og danner plasma - dybest set en suppe af elektroner."

Bagefter forsøger plasmaet at sprede strålen igen, hvilket forårsager en intern kamp mellem kollaps og spredning. Dette er kendt som "glødetråde." Denne proces skaber en lys streng, der kun varer indtil strålen er spredt.

"Fordi en glødetråd skaber urolige elektroner i sit kølvand, når den bevæger sig, giver den kunstigt de nødvendige betingelser for, at regn og lyn kan forekomme," forklarede Mills.

Tidligere arbejde, udført af andre forskere, har ført til en form for et "elektrisk forløb", der giver en ekstra risiko for lynnedslag, når man bearbejder skyer med lasere, siger forskerne.

«Det ville være dejligt, men lusket, at producere et vilkårligt langt «forlængelseskabel til glødetrådene.»

Det viser sig, at hvis man svøber en stor, lavintensitets, doughnut-lignende 'strålekjole' omkring glødetråden og langsomt flytter den indad, kan man tilføre den en vilkårlig udvidelse," sagde Mills i en udtalelse.

"Da vi med vor metode har kontrol over længden af en glødetråd, kunne man lægge kimen her til de nødvendige betingelser for et regnvejr, der kommer langvejs fra.

I sidste ende kunne man kunstigt kontrollere regnen og lynet over store vidder med sådanne ideer." Fremtidig anvendelse af denne metode kan bruges til langdistance sensorer eller kemiske spektrometre.

"Dette arbejde kan i sidste ende føre til ultralange optisk-fremkaldte glødetråde eller plasma-kanaler, som er umulige at etablere under normale betingelser," sagde Demetrios Christodoulides, en professor, der arbejder på projektet sammen med de dimitterende studenter.

Ved at bruge denne metode har Mills sammen med en anden forsker, Ali Miri, udvidet impulsen syv gange — fra lige under en fod til omkring syv meter. De er ikke færdige endnu, men håber at udvide glødetråden endnu mere.

Udviklingen af teknologien blev finansieret af det Amerikanske Forsvarsministerium, og forskernes resultater blev offentliggjort i tidsskriftet ”Nature Photonics”. CBS News