ISIS-trussel bringer USA nærmere Europa.

Fra Document.no/
18. juni 2014.

ISIS fremstorming i Irak har gjort USA mer bevisst på trusselen de representerer. Nå snakkes det om risikoen for et nytt 9/11.

Det er ISIS ressurser og motivasjon, som gir grunn til en slik frykt. Dermed blir Amerikanerne opptatt av det samme, som når Europeere bekymrer seg for hjemvendte Allahkrigere. Det har ikke vært noe, som USA har vært opptatt av i samme grad. Erobringen av Mosul har endret dette.

Al-Qaida var et forholdsvis lite broderskap. ISIS har en helt annen dimensjon, og de lever av og vokser på en sekterisk krig. Det er denne dynamikken, som gjør USA urolig.

USA forstår, at kalifatetet ikke lenger er overspent tøyseprat. Det er blodig alvor. Disse folkene holder på å realisere drømmen, og den er bygget på vold og blod.

Til tross for fanatismen, har ISIS evne til å organisere og gjennomføre. Det er denne kombinasjonen, som skremmer USA. Etter tiår med krig har de erfaring og er herdet:

Erobringen av Mosul vekket USA. De forstår faren. Det kan Europa være glade for. Allahkrigernes hjemkomst har foreløpig vært Europas problem.

Lederen av ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ser ut til å brenne av hat mot USA. Baghdadi går i fotsporene til Abu Musab Zarqawi, som var den som grunnla al-Qaida i Irak og startet den sekteriske krigen mot shiaene. Metoden er destruksjon. Alles krig mot alle. Det er denne metoden, Baghdadi har overtatt. I et slikt verdensbilde blir verdens supermakt og Israels beskytter hovedfienden.

Da Baghdadi ble løslatt fra fengslet i Irak, sa han, ifølge oberstløytnant Kenneth King: “I’ll see you guys in New York.”

Vaktene trodde, det refererte til, at de fleste av dem var fra N.Y. Men etter Mosul har det fått en annen og truende betydning: Baghadadi tørster etter et oppgjør med USA. Han vil, at hans krigere skal måle seg med Amerikanerne.

Baghdadi vil sikkert benytte seg av samme grusomhet som militsen i Somalia i 1994: Da ble avkledte, døde Amerikanere slept gjennom gatene i Mogadishu. President Clinton blåste til retrett. Slike bilder tålte ikke Amerikanerne.

Hvordan vil de reagere idag? Trolig er de blitt herdet. Da mobben i Fallujah lynsjet Amerikanske kontraktatører, tok hæren en voldsom hevn. Trolig vil lemlestelser og ydmykelser utløse samme reaksjon.

Men hva med Europeerne, som stort sett ikke tåler blod?

Seniorer innen al-Qaida skal ha reist til Syria for å overtale Baghdadi til å slå til mot Vesten. Han trenger neppe overtalelse. Kanskje Amerikanerne kommer til ham.