Kan Israel blive opfordret til at kæmpe imod ISIS?

Fra Israeltoday.co.il/
29. juni 2014.

Den Islamiske stat i Irak og Storsyrien (ISIS) vinder hurtigt frem i det krigshærgede Irak og Syrien, og truer nu en af regionens få stabile regimer, Jordan.

Det Hashemitiske Kongerige har efter sigende samlet styrker langs den østlige grænse mod Irak, men efter at det lykkedes ISIS så ubesværet at løbe den Amerikansk-støttede Irakiske hær over ende, er der grund til bekymring.

Der er voksende spekulationer om, hvorvidt Israel vil blive bedt om at gå ind i kampen, hvis ISIS bevæger sig til Jordan.

Den tidligere direktør for ”Det Israelske Nationale Sikkerhedsråd”, Yaakov Amidror, sagde til tilhørerne i Jerusalem i søndags, at "det er ikke bare er i Jordans interesse, men også i Israels, at arbejde sammen for at løse dette problem."

Jordan har en habil landstyrke, men er stadig numerisk magtesløs i forhold til ISIS uden opbakning fra en stærk magt som Israel Air Force. Den Jødiske stat er i øjeblikket langt fra at give en sådan støtte offentligt, men regeringskilder siger allerede, at Israel vil levere efterretningstjenester i det, der synes at være Jordans uundgåelige kamp mod Islamisterne.

Obama-administrationens embedsmænd, der blive citeret i ”The Daily Beast”, gik videre og bemærkede, at den nuværende vurdering er, at det Jordanske militær ikke vil kunne afværge et uindskrænket angreb fra ISIS, og at Amman vil søge at hverve både Israel og USA til kampen. Og de samme tjenestemænd antydede, at Israel og USA vil være tvunget til at acceptere Jordans anmodning.

Mens den samlede situation helt sikkert er rystende for regionen, giver det også endnu en mulighed for Israel til at demonstrere for de moderate Arabere, at de ikke er fjenden, men i virkeligheden en standhaftig potentiel allieret.