Stigende intern kritik af Hamas-ledere.

Fra Ordetogisrael.dk/
14. juli 2014.

Flere Arabiske medier lægger nu ansvaret for Gazas situation på Hamas. Det skriver Ynet i en artikel på sin hjemmeside.

Blandt andet citeres en Egyptisk TV-vært for at hævde, at ”Hamas er skyld i Israels 'massakre' i Gaza-striben,” og at Hamas ”bevidst har skabt krisen i Gaza for at få åbnet op for grænseovergangen i Rafah.”

Egypten har i en længere periode holdt grænseovergangene til Gaza lukkede, da den siddende militær-regering ikke just er begejstret for Hamas. Den Saudi-Arabiske avis Al Watan citeres for på lederplads at skrive om Hamas: ”Verden har ikke noget at gøre med Palæstinenserne i Gaza, og internationale organisationer gør dem ikke ret, fordi Hamas har et dårligt forhold til Verden, og uanset hvor rigtigt ærindet er, er der brug for et lederskab, som kan være i kontakt med Verden for at skaffe støtte.” Samme avis kritiserer dog også Israel.

I løbet af de seneste dage er intern kritik af Hamas dukket op på internettet, og der synes at være intern splid i samlingsregeringen mellem Hamas og Fatah. Hamas' ledere beskyldes for at leve langt væk fra Gaza i luksus, ”mens Gaza brænder," af den Egyptiske journalist Ahmed Moussa. Det rapporterer The Times of Israel på dagens liveblog om Operation Protective Edge.

Sammesteds berettes, at hovedtalsmanden for Hamas i Gaza, Sami Abu Zuhri, kom til at tale over sig på Hamas's egen TV-kanal, Al-Aqsa, idet han sagde: ”Vi fører ikke vores folk til ødelæggelse. Vi fører vores folk til døden … jeg mener, til en konfrontation med denne besætter.”

Hamas har efterfølgende hævdet, at TV-indslaget var ”fabrikeret”, og at hans stemme var erstattet med en anden (voiceover). Zuhri har tidligere opfordret Gazas beboere til at fungere som menneskelige skjolde overfor de Israelske bomber mod Hamas' raket-affyringsramper og -lagre.

Også Mahmoud Abbas, der er Præsident for Palæstinenserne, citeres for kritik af Hamas, som han beskylder for at have ”trukket Gaza ind i en voldelig konfrontation uden nogen synlig grund.”