En Palæstinensisk overraskelse til Israel.

Fra Israeltoday.co.il/
31. august 2014.

Palæstinenserne har en diplomatisk overraskelse til Israel i kølvandet på sommerens Gaza-krig.

Det er faktisk ikke en overraskelse, da detaljerne blev afsløret for flere dage siden i Kairo af Palæstinensernes leder Mahmoud Abbas.

I en tale på Egyptisk TV spøgte Abbas med, at Amerika sandsynligvis ikke ville kunne lide hans næste træk, som er at præsentere et nyt, sidste ”fredsforslag” for FN. Den kræver en fast Israelsk tidsplan for en fuld tilbagetrækning fra Judæa og Samaria.

Abbas planlægger at foretage dette skridt om bare to uger, den 15. september.

Den Palæstinensiske chefforhandler Nabil Shaath sagde advarende: "Hvis FN afviser den Palæstinensiske fordring (om en Israelsk tidsplan), vil planen blive sendt til Den Internationale Domstol i Haag.”

Hele ordningen er ensbetydende med politisk afpresning. Hvis Israel ikke overholder de Palæstinensiske forudsætninger for at vende tilbage til "fredsforhandlingerne”, vil de stå overfor påståede "krigsforbrydelser" i Gaza.

Det er også en måde, hvorpå Abbas kan redde ansigt og bevare magten. Med den af Hamas opfattede "sejr" i Gaza-krigen, skal Abbas bibeholde sin egen Fatahfløj politisk tillokkende.

Israel må nu give et officielt svar til Abbas' plan, men de fleste er først og fremmest fokuseret på de igangværende våbenhvile-forhandlinger i Cairo. Det aktuelle ophør af fjendtlighederne er kun det første skridt i den våbenhvile, hvor Hamas stadig håber at få store politiske gevinster.

Så længe Hamas har en sådan indflydelse på den Palæstinensiske ledelse, kan førende Israelske embedsmænd som Udenrigsminister Avigdor Lieberman og Økonomiminister Naftali Bennett insistere på, at der ingen skridt foretages henimod en varig fred. For Bennett har Abbas ikke gjort sig mindre skyldig end Hamas.

I øjeblikket er meget uklart. Hvem vil i sidste ende tage føringen i Gaza? Er Abbas og hans Fatah i stand til at genskabe kontrollen over den omskiftelige enklave ved kysten? Vil Israel bukke under for presset og fastsætte en tidsplan for tilbagetrækning fra den såkaldte "Vestbred"?