Israelske kilder: «ISIS menes at have kemiske våben»

Fra Idag.no/
16. oktober 2014.

Ifølge nylige Israelske ekspertanalyser og fotografier har ISIS kemiske våben og har brugt dem mod Kurderne i kampen om Kobani i Syrien.

Brugen af kemisk ammunition skal være begyndt så tidligt som i juli ved begyndelsen af ISIS' krig mod Kurderne. Mindst tre Kurdiske soldater blev dræbt ved kemiske angreb, oplyser Israelske kilder.

En af disse kilder er "The Global Research in International Affairs Center (Gloria)" i IDC (Interdisciplinary Center) i Herzliya. Rapporten er skrevet af dr. Jonathan Spyer, der brugte vidnesbyrd og fotos, tilvejebragt af Kurdere fra Kobani ,for at bevise sin påstand. De Kurdiske soldater skal være blevet dræbt af giftgas, sandsynligvis svovlsennep.

USA og dets allierede har dramatisk øget luftangrebene nær Kobani og har bombet 40 ISIS-mål i de sidste 48 timer - tre gange sǻ mange som i forrige uge.

Massakre
FN har advaret om en massakre, hvis Kobani falder til ISIS, som nu kontrollerer næsten halvdelen af byen. FN-udsendingen, Staffan da Mistura, siger, at Kobani kan få samme skæbne som den Bosniske by Srebrenica, hvor 8000 Muslimer blev myrdet af Serbere i 1995 - Europas værste grusomhed siden den Anden Verdenskrig - mens FN-fredsmagere ikke kune beskytte dem.

Historien omkring brug af kemiske våben har nu fået en ny drejning, efter at den Syriske Informationsminister, Omran Al-Zoubi, har beskyldt Tyrkiet for at have forsynet oprørerne med kemiske våben.

Han afviste Amerikanske og Britiske påstande om, at Damascus havde brugt kemiske våben mod oprørsstyrker og beskyldte i stedet Tyrkiet for at have tilladt oprørerne at overføre kemiske våben over grænsen ind i Syrien.

Zoubi har overfor Russisk TV afvist en Amerikansk påstand om, at USA havde bevis på, at de´kemiske våben var sarin og var blevet brugt i Syrien.

- Dette mangler troværdighed, siger Zoubi. Det er grundløst. En ny taktik for at lægge politisk og økonomisk pres pǻ Syrien.

- Syrien har ikke kemiske våben og ville ikke bruge dem, hvis de havde dem, sagde han.

FN-Generalskretær Ban Ki-moon har anmodet den Syriske regering om at give en gruppe af FN-inspektører uhindret adgang til Syrien for at undersøge påstandene om kemiske våben.

Gruppen, der ledes af den Svenske videnskabsmand, Åke Sellstrøm, kan tage til Syrien med 48 timers varsel, hvis adgang tillades.