Markerer 40 år på veien for Jesus.

Fra Idag.no/
26. oktober 2014.
Av Ole Andreas Husøy.

Lørdag startet sangduoen Marit og Irene sin 40-årsjubileumsturné med konsert i Filadelfia i Oslo. Turnéen varer i ni dager og ender på Bildøy ved Bergen søndag 2. november.

Det var 1. oktober 1974, at 20-åringene Marit Stokken fra Fitjar og Irene Krokeide fra Fana holdt sitt første møte sammen. Det var daværende generalsekretær Birger Aadland i Det Vestlandske Indremisjonsforbund (nå Indremisjonsforbundet), som mente, at de to ville passe til å reise sammen som sangevangelister.

Siden da har de to holdt utallige møter og møtekampanjer rundt om i landet, hovedsakelig på Vestlandet, Sørlandet og i Finnmark.

– Dere er nok mer kjent blant folk flest utover i landet enn det arbeidsgiveren deres, Indremisjonsforbundet, er. Men det lever vi godt med. Dere har vært fantastiske ambassadører og medarbeidere for Indremisjonsforbundet, sa forbundets Generalsekretær Erik Furnes, da han under konserten lørdag kveld gratulerte Marit Stokken og Irene Krokeide Alnes med jubileet.

Gjesteartister
 På åpningskonserten deltok flere gjesteartister, etter spesielt ønske fra hovedpersonene selv. Solveig Leithaug, som bor i Nashville i USA, opptrådte sammen med sin datter Kari Henderson, som dette året bor i Norge. Viktor Klimenko kom fra Finland, og fra Norge Arne Pareli Pedersen og Sveinung Andersen. Arne Pareli Pedersens første møte med Marit og Irene var, da han selv var elev ved Kongshaug musikkgymnas for ikke mange år siden.

– Dere er hel ved, var Parelis attest til sangduoen.

– Dere er slik i dagliglivet, som dere framstår på scenen. Jeg hadde neppe startet i misjonens tjeneste, hvis det ikke var for dere, sa Pareli som selv er sangevangelist i Indremisjonsforbundet.

Plateartister
En rekke plate- og cd-innspillinger har Marit og Irene gjort opp gjennom årene. Siden platedebuten i 1976 med «Evighetens morgen» har de gledet sitt publikum med stadig nye innspillinger. Ifølge dem selv er det snakk om 21 originalinnspillinger. Tar man med samleplatene, er de oppe i 25 utgivelser. Den siste samle-cd-en kom i høst, «Gullskatter».

– Hvor mange plater, kassetter og cd-er har dere solgt totalt?

– Vi har ikke det eksakte tallet, men vi har i alle fall passert 160.000.

-Dere rekker ikke å synge gjennom sangene fra alle utgivelsene i løpet av turneen, blir det litt fra ulike perioder?

-Det kan du kanskje si. Vi kommer til å synge noen av de mest kjente sangene, og sanger som folk ber oss synge. I og med at vi også har med oss andre sangere på konsertene, er det naturlig at vi tar med noe av det, vi har sunget sammen med dem tidligere.

På konserten lørdag fikk publikum blant annet høre den sangen, Marit og Irene tror, de har sunget flest ganger opp gjennom årene: «I Herrens hender».

Meningsfylt oppgave
 Marit og Irene kunne i 1974 vanskelig ha forutsett, at samarbeidet deres skulle vare 40 år – og at det fortsatt ikke er ved veis ende.

– Vi hadde våre planer begge to. Mange ganger ble planene endret i og med, at møteukene ble forlenget på grunn av vekkelser. Vi har i grunnen alltid sett framover. Mot neste plass vi skulle besøke. «Plutselig» har det gått 40 år. Slik er det vel, når man har en meningsfylt oppgave, forklarer de to.

Irene giftet seg i 1984 med Leif Steinar Alnes, og har siden bodd på Godøy på Sunnmøre. Også Marit er bosatt på Godøy.

– Hva har vært det viktigste, dere har ønsket å formidle i disse 40 årene?

– Å peke på Jesus. Vise at Han lever. Når vi holder fram Jesus, får folk et møte med Han, ikke først og fremst med Marit og Irene. – Kallet er drivkraften

– Hvilke ønsker har dere for turneen?

– Vi ønsker å takke for den tjenesten, vi har fått stå i, vi ønsker at det skal være en jubelturné, for at Gud har vært med oss, og så ønsker vi å samle inn penger til Indremisjonsforbundets Bibelskole på Bildøy, sier Marit og Irene, som ser fram til gode og spennende opplevelser på alle stedene, de skal besøke. De håper å kunne gi et solid økonomisk tilskudd til Bibelskolen etter turneen. Jubileumsturneen er kalt «Gi til framtiden».

– Fordi det å gi unge mennesker Bibelkunnskap er en god framtidsinvestering, sier duoen.

Støtte fra sponsorer gjør, at det, som samles inn under konsertene, vil gå uavkortet til Bibelskolen.

– Hvor lenge kommer Marit og Irene til å fortsette samarbeidet som sangevangelister?

– Til vi blir pensjonister, hvis helsa holder, og Gud vil. Kanskje blir det noe sporadisk samarbeid og reisevirksomhet etter pensjonsalderen er nådd også. Kallet er drivkraften vår. Det er spennende å være i Guds plan. Det er mer enn noen gang behov for evangelister i Norge, sier Marit og Irene.

KPK Fakta: Reiserute for Marit og Irenes 40 års jubileumsturné: Lørdag 25. oktober Filadelfia, Oslo, søndag 26. oktober Sandefjord, mandag 27. oktober Randesund, tirsdag 28. oktober Flekkefjord, onsdag 29. oktober Nærbø, torsdag 30. oktober Tau, fredag 31. oktober Åkrehamn, lørdag 1. november Fitjar, søndag 2. november Bildøy (Bibelskolehallen)