USA leverer igjen våpen til Israel.

Fra Idag.no/
3. oktober 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

USA har gjenopptatt leveranser av våpen til Israel, etter at disse ble stanset i august, da Obama-administrasjonen «fryktet, at Israel benyttet våpnene på uetisk vis» under "Operasjon Beskyttelsesgrep."

Det var under krigen mot Hamas i sommer, at Israel brukte USA-produserte Hellfire-raketter og tankammunisjon mot mål på Gaza-stripen. Det fikk Det Hvite Hus til å stanse leveransene av våpen til Israel, i avventning av en rapport fra Utenriksdepartementet og Pentagon.

Ifølge en reportasje på Israels Channel 10 skal Amerikanske representanter har uttalt til sine Israelske kolleger, at det ikke var snakk om mishagsytring, men simpelthen byråkrati.

USA's DU forsøkte å legge lokk på leveransestansen, som først ble meldt av Wall Street Journal. En Amerikansk talsperson, som ble sitert av avisen, uttalte, at «konflikten i Gaza hadde overbevist Obama, at Netanjahu og hans sikkerhetsteam var både uansvarlige og ikke til å stole på».

Også under den første Gulfkrigen la Det Hvite Hus hindringer i vegen for Israel, da de nektet å levere Israel utløsningskoder for Patriot-raketter, som kunne brukes mot raketter fra det den gang Saddam Hussein-ledede Irak. Talskvinne Marie Harf sier at det alltid har vært en pågående evalueringsprosess, men at mange har kritisert den ekstra vekten, man har lagt på Israel i denne prosessen.

Bildetekst: USA har gjenopptatt leveransene av våpen, deriblant den såkalte Hellfireraketten (bildet) til Israel: (FOTO: US NAVY, Scott A. Raegen)