Byggemateriell strømmer til Gaza.

Fra Idag.no/
26. november 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

28 trailere med sement ble kjørt inn i Gaza tirsdag, melder talsmenn fra Hamas, som en del av den andre leveransen av byggematerialer siden Operasjon Beskyttelsesgrep i sommer.

Raed Fatuh, som er PA's leder med ansvar for leveranser til Gaza fra Israel via Kerem Shalom-krysset, forteller, at 28 biler hver med 40 tonn sement hadde krysset over.

Forrige leveranse skjedde den 14. oktober, da 75 trailere kjørte inn i Gaza med 1.300 tonn byggematerialer, hvorav 15 trailer med sement, 10 med armeringsjern og 50 med sand og grus.

–Dette er den største leveransen av sement, siden krigen sluttet, sier Fatuh til den Franske nyhetsleverandøren AFP, men understreket, at det langt fra var nok.

Fatuh hevdet også, at det ikke var gjennomført ytterligere leveranse siden oktober, fordi Israel hadde bremset leveransene i frykt for, at byggematerialet ikke ble brukt på legalt vis. Imidlertid ble en leveranse bekreftet forrige uke, fra gulfstaten Qatar.

Fatuh hevder imidlertid, at folk ikke var i stand til å bruke sementen, som ble levert i oktober på grunn av, at FN's Generalsekretær Ban Ki-Moon var på besøk akkurat da.

De fleste, som fikk sement forrige gang, trenger penger fra enten FN eller regjeringen for å kjøpe resten av byggematerialet, de trenger, hevder han, men er ikke i stand til å svare på, hvorfor Gaza fremdels mangler penger – ette at FN og internasjonale giver har lovet 5,4 milliarder dollar til Hamas for mindre enn to måneder siden.

Palestina-Arabiske myndigheter mener for øvrig, at de trenger minst 100 trailere med byggematerialer daglig – dersom de skal gjennomføre rekonstruksjonen av Gaza i løpet av tre år. Det betyr i underkant av 110.000 trailerlass.

Hamas har allerede truet med en ny krig, dersom Gaza ikke blir «rehabilitert» fra skadene under Operasjon Beskyttelsegrep i sommer – en krig, som ble startet av Hamas selv.