Danske Jøder vrede over Gaza-støtte fra Krystalnatten.

Fra B.dk/
8. november 2014.

Det er en skæv kobling, når Enhedslisten på Nørrebro markerer Krystalnatten og sender overskuddet fra arrangementet til Gaza, mener Det Jødiske Samfund.

Et arrangement i København, der vil markere Krystalnatten, får nu en hård medfart af Det Jødiske Samfund i Danmark. Det er Enhedslisten Nørrebro, der - sammen med en håndfuld andre mindre organisationer - afholder et arrangement søndag på Dronning Louises Bro, der under overskriften »Nej til diskrimination i alle dens former - aldrig mere Krystalnat« vil markere 76-årsdagen for Krystalnatten.

Af programmet fremgår det, at arrangørerne vil lade overskuddet gå til indsamlingen #112Gaza, en lokalt funderet indsamling på Nørrebro, der indsamler midler til køb af 20 ambulancer til Gaza. Og den kobling bryder man sig ikke om hos det Jødiske samfund.

»Der bliver en kobling med dette arrangement, der binder Krystalnatten sammen med en mere eller mindre direkte opbakning til den politiske ledelse i Gaza, der ikke kan leve med Israel som nabo.

Det giver mig ærlig talt en dårlig smag i munden,« siger Dan Rosenberg Asmussen, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Krystalnatten fandt sted 9. november 1938. 91 Jøder blev slået ihjel, 26.000 andre blev fængslet, og forretninger og Synagoger blev raseret og brændt ned over hele Tyskland i det, der markerede en optrapning i systematiske Jødeforfølgelse, der skulle stå på i yderligere syv år.

Siden Anden Verdenskrigs afslutning er Krystalnatten hvert år blevet mindet Verden over, og det er helt i orden, at dagen bruges til at værne om minoriteters rettigheder i al almindelighed, forsikrer Dan Rosenberg Asmussen.

»Jeg har det fint med, at man som udgangspunkt bruger Krystalnatten som afsæt til at diskutere minoriteters problemer, men når der trækkes en lige linje mellem Krystalnatten og til en organisation, der kan ses som en opbakning til Hamas, bliver det problematisk,« siger de Danske Jøders formand.

»Krystalnatten er for os og for dem i vores menighed, der har gennemlevet det, en dag af stor historisk betydning. Og selv om vi som Jødisk samfund godt kunne tænke os at snakke om andet end Holocaust og Jødeforfølgelse, så er det en vigtig del af vor identitet og historie,« uddyber han.

Og 76-årsdagen kommer samtidig på et tidspunkt, hvor danske Jøder er under pres, anfører Dan Rosenberg Rasmussen.

»Vi har haft en mere end varm sommer, med 30-40 tilfælde af trusler og overfald på Danske Jøder, der relaterer sig til Gaza-konflikten.

Vi hæfter os ved, at regeringen i februar fandt det nødvendigt at ulovliggøre Jødisk rituel slagtning, og for 14 dage siden blev der afholdt en høring på Christiansborg, der grundlæggende havde til formål at gøde jorden for et forbud mod omskæring af drenge.

Angreb på minoriteter og retten til religionsfrihed opleves af os som meget levende « lyder det fra formanden.

Læs videre her: http://www.b.dk/nationalt/danske-joeder-vrede-over-gaza-stoette-fra-krystalnatten