Egypten ødelægger Hamas smugler-tunneller ved Gaza.

Fra Idag.no/
8. november 2014.
Af Richard Oestermann.

Egyptens ødelæggelse af hundreder af boliger som led i opførelsen af en stødpudezone ved grænsen til Gaza-striben har medført voldsom vrede hos de, der må rømme deres hjem.

Det vil skabe yderligere fjendtlighed i den lokale befolkning mod den Egyptiske Præsident Abdel-Fattah el-Sissis styre.

Tusinder af beboere er blevet tvangforflyttede fra området, der er uden elektricitet, og hvor der ofte høres varselsskud, affyret af det Egyptiske militær.

Stødpudezonen har til hensigt at standse smugleri af våben og bevæbnede mænd til og fra Gaza.

Meddelelsen om opførelse af en bufferzone, der får en dybde af 500 meter, blev givet, efter at angribere den 24. oktober havde dræbt 31 egyptiske soldater 30 km fra grænsen til Gaza.

I de sidste dage har Egyptisk militær fjernet hundreder af beboere og sprængt deres boliger i luften. Målet er at udslette 800 boliger med ialt ca. 10.000 beboere.

En Egyptiske talsmand siger, at operationen går glat og skulle kunne afsluttes i løbetaf 2-3 uger.

Der er meget lidt beboerne kan gøre.

- Vi har intet andet valg end tavshed, for hvis vi modsætter os bortvisningen, vil det blive opfattet som at bedrage Egypten, siger en af beboerne, Said Aitaq.

Rafah splittet
Rafah blev splittet i to halvdele - en Palestinensisk og en Egyptisk - da Egypten underskrev fredsaftalen med Isreal i 1978. Mens Egypten har forsegler dets side af byen og udelukker journalister fra at komme ind, kan operationen ses fra Gaza-siden af grænsen.

Der er udgangsforbud i den Egyptiske del af Rafah fra daggry til solnedgang, og den er afskåret fra elektricitet og vandforsyning dagen igennem.

- Situationen er grusom, siger en mand, der blot vil opgive sit fornavn, Abu Mohammed, af frygt for at blive straffet af sikkerhedsstyrker eller risikere at miste kompensation.

- Man kan ikke protestere. De er stærke og velbevæbnede, siger han om de Egyptiske soldater.

Kompensation
Egypten har tilbudt en kompensation på 20.000-30.000 dollars pr bolig, en sum, som beboerne siger, er langt fra deres tab. En beboer betegner kompensations-processen som bureaukratisk og siger, at der ikke er megen tid til at finde en erstatningsbolig.

Sprængningen af huse ledsages store brag og røgskyer, som meedfører paniske skrig fra skolebørn i den Palestinensiske side af byen.

Egyptens Udenrigsministerium siger, at familier vil få en udbetaling til dækning af tre måneders husleje og fuld kompensation, når deres ejendom er vurderet. Ifølge ministeriet har 30 familier modtaget kompensation.

Islamiske ekstremister
I det sidste årti er det nordlige Sinai blevet et center for Islamiske ekstremister, og dette er blevet tilspidset siden sidste års afsættelse af den Islamiske præsident, Mohammed Morsi.

Ingen har påberåbt sig ansvaret for det dødelige angreb den 24. oktober. Men el-Sissi har ikke skjult sin foragt for Hamas - Morsis ideologiske allierede.

Siden han overtog magten i fjor, har el-Sissis regering ødelagt de fleste af Hamas' smuglertunneller. Den nye stødpudezone menes at ville ødelægge de sidste. Snesevis af tunneller er blevet\ fundet under ødelagte bygninger.