Højreorienteret Præsident forsvarer Arabere og kritiseres af højreorienterede.

Fra Ordetogisrael.dk/
5. november 2014.

I juli fik Israel en ny Præsident. Reuven Rivlin fra det konservative Likud-parti afløste fredsforkæmperen Shimon Peres fra Arbejderpartiet.

Men de, der forventede, at Likud-manden Rivlin som Præsident ville anlægge en hård nationalistisk linje, er blevet særdeles overrasket. Israels nye Præsident er i den sidste måned gang på gang gået offentlig med særdeles klare budskaber for demokrati og lighed for alle landets borgere og mod racisme og diskrimination af de Israelske Arabere.

Den 14. oktober begik Jødiske ekstremister hærværk mod en Moske i en landsby på Vestbredden. Samme dag erklærede Rivlin, at den form for hærværk er »terror« og skal udryddes fra Israel.

Den 19. oktober talte han til en Antiracisme-konference med temaet »Fra fremmedhad til accept af andre«. Han sagde, at Israel må kureres for racisme, og spurgte om både Jøder og Arabere i landet har opgivet dialogen og glemt at være anstændige mennesker.

Den 26. oktober deltog Rivlin som den første Israelske Præsident nogensinde i en mindeceremoni i landsbyen Kfar Kassem, hvor 49 civile blev dræbt af grænsebetjente i oktober 1956. Otte af betjentene blev senere idømt langvarige fængselsstraffe, men det officielle Israel har altid haft svært ved at forholde sig til massakren.

Men ikke Rivlin. Han mødte op til ceremonien og kaldte begivenhederne i 1956 for »en forfærdelig forbrydelse« og et mørkt kapitel i Israels historie. Senere samme dag talte Præsidenten til åbningen af Knessets vintersamling. Her indledte han sin tale med en stærk kritik af Racisme i Israel.

I går aftes, den 4. november, talte han til ceremonien på 19-årsdagen for mordet på Premierminister Yitzhak Rabin. Han roste ham i høje vendinger for dygtigt lederskab. Den højreorienterede Rivlin sagde åbent, at han var uenig med den venstreorienterede Rabin, men fastslog, at han altid har værdsat og haft stor respekt for Rabin som en sand elsker af Israel.

Rabins datter Dalia Rabin-Pelossof kvitterede med i sin tale at rose Rivlin for at dele Rabin-familiens stærke vægtlægning på demokratiet og for hans venskabelige forhold til Rabin trods deres politiske uenighed.

Rivlins markante forsvar for Israelske Arabere og udstrakte hånd til folk, han er politisk uenig med, har vakt opsigt. På den ekstreme højrefløj er der vrede over »forræderiet« hos den højreorienterede Likud-mand.

På sociale medier florerer et forfalsket foto af Rivlin med den Arabiske hovedbeklædning Keffiyeh. Det er opsigtsvækkende, fordi et lignende foto af Yitzhak Rabin blev spredt i månederne, før han blev dræbt i november 1995.

Selv fortalte Rivlin ved Knessets åbning, at han siden sin tiltrædelse som Præsident er blevet kaldt »arabisk agent«, »løgner«, »forræder« og »Hizbollah-Præsident«. En kritikker opfordrede ham til at flytte til Gaza og blive Præsident dér; en anden ønskede, at hans navn må blive udslettet.

Rivlin har i mange år hørt til en af de »gamle« fløje i Likud-partiet, der på den ene side har en overbevist nationalistisk kærlighed til staten Israel, men som samtidig står for »borgerlig anstændighed« - også i forhold til Israels Arabiske mindretal.

I udlandet, hvor der er en stærk tendens til at betragte alle Israelske politikere fra højrefløjen som Racister med had til Arabere, er Rivlins udtalelser gennem sine første måneder som Præsident en god anledning til at nuancere billedet af Israelsk politik