Intern Palæstinensisk strid: Bomber, had og beskyldninger om løgn.

Fra Ordetogisrael.dk/
12. november 2014.

Officielt har de to store Palæstinensiske grupper Fatah og Hamas indgået en forsoningsaftale og dannet en national samlingsregering, der skal forene Gaza og Vestbredden under ét styre.

I realiteten kæmper de to grupper mod hinanden med et indædt had. Det er igen blevet tydeligt i de sidste få dage. Siden afslutningen af Gaza-krigen har Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden, der ledes af Fatah og Mahmoud Abbas, arresteret over 250 medlemmer af Hamas og Islamisk Jihad.

Årsagen til arrestationerne er, at Israels sikkerhedstjeneste i sommer afslørede en omfattende Hamas-plan om et kup mod Selvstyret og overtagelse af magten på Vestbredden, ligesom Hamas gjorde det i Gaza i juni 2007. Kupplanen vakte stærk vrede hos Mahmoud Abbas og i Selvstyret, der kort før afsløringen havde indgået forsoningsaftalen med Hamas.

For en lille uge siden (torsdag den 6. november) eksploderede en række bomber samtidigt ved hjemmene for nogle af Fatahs ledere i Gazastriben. Adskillige Fatah-folk fik også ødelagt deres biler. Hamas benægtede enhver forbindelse til bombeangrebet på Fatah-folkene, men sikkerhedsstyrkerne i Gaza – der trods dannelsen af samlingsregeringen stadig er helt kontrolleret af Hamas – brugte bomberne som anledning til at kræve, at Fatah aflyste en planlagt mindeceremoni i Gaza By på 10 årsdagen for Arafats død.

Hamas er imod mindeceremonien, fordi den opfattes som et partifremstød for Fatah.

Fatah adlød og aflyste mindeceremonien i går. Trods aflysningen mødte flere hundrede Fatah-tilhængere op på et torv i byen og demonstrerede. I Ramallah på Vestbredden afholdt Selvstyret i går en stort anlagt, officiel mindeceremoni for Arafat.

Her benyttede selvstyrepræsident Mahmoud Abbas anledningen til i sin tale at rette et voldsomt angreb på Hamas. »Hamas’ ledere bærer skylden for de kriminelle eksplosioner mod Fatah-ledernes huse i Gaza,« lød det fra Abbas.

Samtidig beskyldte han Hamas for ikke at være bedre end Israel. Den tale fik et hurtigt og særdeles vredt svar fra Hamas. Hamas-leder Mushier al-Masri kaldte Abbas’ tale for »et net af løgne, falske påstande og misinformation«.

Talen var ifølge ham »foragtelig«, og Abbas’ hensigt med talen var at skabe spændinger i forholdet til Hamas.

Mens atmosfæren mellem Palæstinensere og Israelere i disse uger er højspændt, og antallet af terrorangreb er stigende, er det interne fjendskab mellem de to store Palæstinensiske grupper mindst lige så brændende som tidligere.