Nato: Russiske stridsvogner, artilleri og soldater har gått inn i Øst-Ukraina.

Fra Sokelys.com/
12. november 2014.

Med en hardt presset økonomisk situasjon på hjemmebane med en rubel i fritt fall mot dollar og euro tyr Russlands mektige President Vladimir Putin til dramatiske skritt ved å sende styrker bevæpnet inn i Ukraina.

I følge BBC skal styrkene ha gått inn i landet med stridsvogner og artilleri. Det har i lengre tid og tross en såkalt “våpenhvile” pågått harde kamper mellom Separatister og Ukrainske regjeringsstyrker i separatistkontrollerte områder i den østlige del av landet.

I følge Nato skal kolonner av tungt Russisk militært utstyr og Russiske kampstyrker ha gått tungt inn i Ukraina de siste dagene. “Russiske stridsvogner, Russisk artilleri, Russiske luftforsvars-systemer og kampsoldater skal være sett inne i Ukraina,” sa den Amerikanske generalen Philip Breedlove.

Russland, som på sin side har økt den militære aktivitet i nordområdene. Russiske fly er nå langt oftere å se langs Norske-kysten. Den økende Russiske aggressiviteten kommer samtidig som Russland på hjemmebane kjemper en desperat kamp for å unngå rubel-panikk.

De Ukrainske regjeringsstyrkene i den østlige del av landet forbereder seg nå på en mulig offensiv og opptrapping både av Russiske kampsoldater og pro-Russiske opprørere, sa  den Ukrainske Forsvarsministeren Stepan Poltorak til AFP.

Vi justerer nå våre posisjoner og klargjør våre væpnede styrker for å svare på Separatistenes og den Russiske aggresjonen,” sa Forsvarministeren etter et regjeringsmøte onsdag. “Min viktigste oppgave nå er å forberede på en militæroperasjon,” sa Poltorak videre.

Onsdag morgen ble det hørt kraftige eksplosjoner i nærheten av stillingene til de Ukrainske regjeringsstyrkene, som er plassert ved flyplassen i Donetsk. I de siste dagene har det vært utkjempet knallharde kamper ved opprørs-bastionen Donetsk, og en Ukrainsk soldat ble drept og to andre skadd onsdag.

Samtidig kan Nato bekrefte, at Russisk militærutstyr og soldater har kommet inn i Øst-Ukraina, noe som også ble meldt av observatører fra "Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa" (OSSE) tirsdag.

https://www.youtube.com/watch?v=6JNksKNW-XI

Forsøker å annektere Øst Ukraina?
En talsmann for det Ukrainske forsvaret uttalte tirsdag, at opprørerne har hentet inn militære forsterkninger, og disse skal også være utplassert rundt havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina.

Russland på sin side har helt siden dag en av konflikten benektet å være involvert i krigføringen i Ukraina, og Putin har gjentatte ganger bløffet Vestlige ledere om, hva Russlands planer har vært.

Det mest sannsynlige er, at opprørerne vil innta større områder av den østlige del av landet, og disse ved Russiske hjelp vil søke å slå regjeringsstyrkene tilbake.

USA og EU uttrykker økende bekymring over situasjonen i Ukraina, og nye sanksjoner mot Russland kan ligge i kortene. På tross av at det for over to måneder siden ble enighet om en våpenhvile, har kampene ikke stoppet.

Tirsdag ble det meldt, at fem Ukrainske soldater var blitt drept og ni skadd i Øst-Ukraina i løpet av 24 timer. Så langt har krigen i Ukraina kostet mer enn 4000 liv og 800.000 er drevet på flukt.

Samtidig som Putin fortsetter sin aggressive politikk, er det frykt for “Rubel panikk i Russland, og tirsdag kunne media melde, at Russiske banker er i ferd med å gå tomme for euro og dollar.

De økonomiske sanksjonene mot Russland tærer nå på landets økonomi, og i går kunne Dagens Næringsliv fortelle, at det er frykt for “Bank Run” i Russland, da stadig flere Russere strømmer til bankene for å ta ut sparepengene.

Latvia og Estland kan gå under i tilfelle krig
Den Svenske ubåtjakten og den økte militære aktiviteten i nordområdene har skapt en viss bekymring både i Sverige og land, som grenser mot Russland i nord. Onsdag kunne VG melde, at Russlands militære opptrapping i Ukraina har skapt bekymring for, hva som er Vladimir Putins egentlige ambisjoner i flere Vestlige land.

Det gjorde også uttalelsene, President Vladimir Putins personlige utsending, Sergej Markov kom med, til Svenske medier tirsdag.

– Dere i Sverige trenger ikke være redde. Latvia og Estland har derimot grunn til å være redde. Om det blir en stor krig, er det mulig, at det ikke blir noe igjen av disse landene, sier Markov til SVT.

“Ja…som sagt: Putin har en PLAN. Og Putin har en egenskap, som Vestlige politikere mistet for lenge siden. Han er tålmodig. Langsom. Langsiktig. Og fokusert. Så mens Vestens diplomatiske høflighets-politikere oppvokst på kake, velferd, rettferdighet og fred som en selvfølgelighet – sitter sjakkspilleren Putin og spiller spillet til en KGB-offiser. Det er ikke bare det, at Vestlige politikere ikke kan spillet. De skjønner ikke engang, at det ER et spill.

La oss håpe det forstått finnes noen militæret, som har kontakt med virkelighetens verden,” skrev Kent Andersen i kommentar på utviklingen i VG på nett.

https://www.youtube.com/watch?v=TSoaGvXHP_Y