Gisseltakeren i Kosherbutikken i Paris prioriterte å drepe Jøder.

Fra Ordetogisrael.no/
11. januar 2015.

Gisseltakeren Amedy Coulibaly (32), ivret etter å fortelle, at han kom fra IS. Han har tidligere medvirket til noen av de verste terrorhandlingene i Frankrike de siste årene.

Gisseltageren Coulibaly skal torsdag ha skutt politikvinnen, som senere døde på sykehuset, og som fredag begikk en ny terrorhandling ved å ta et titalls Jøder som gisler inne på Hyper Cacher i Paris Han hadde eksplosiver i en eller flere sekker, men tok dem ikke i bruk, opplyser en kilde med nær kunnskap til hendelsen til nyhetsbyrået AFP.

– Han hadde ikke så rent lite eksplosiver med seg, sier kilden, som videre forteller, at gisseltageren skal ha forsøkt å blokkere en av dørene til butikken.

– Men han festet ikke eksplosiver på døren, understreker kilden.

Da VG's medarbeidere sent fredag kveld kunne skue over åstedet, der dramaet fant sted, lå den døde kroppen av gisseltageren utildekket utenfor supermarkedet, som solgte mat, som var laget etter Jødiske tradisjoner og religiøse regler.

VG står i kjøkkenvinduet til Danielle Salomon, en Fransk kvinne, som var øyenvitne til den dramatiske hendelsen på andre siden av gaten.

Skarpskyttere
– Jeg sto i vinduet og så, at det skjedde noe i Kosher-butikken. Like etter kom politiet og ba meg om å holde meg borte fra vinduet, forteller hun. Fra det lille kjøkkenet hennes ser hun kriminalteknikere arbeide utenfor supermarkedet.

Salomon fikk besøk av to skarpskyttere, som ønsket å ta et overblikk fra kjøkkenvinduet hennes, som VG nå står og ser ut ifra.

– Etter å ha forhandlet med gisseltageren, ledet en politimann ut 12 gisler fra butikken i puljer på syv og fem. Dette skjedde kvart over tre, forteller hun. Grunnen til, at hun vet dette, er, at hun sier, hun overhørte samtaler på politiradioen, mens hun snakket med politifolk i inngangspartiet av blokken hun bor i.

Sjokkerende
Klokken 17 skjer det, som innleder avslutningen på avslutningen på gisseldramaet i Paris fredag.

– Jeg hørte politiet si, at gisseltageren la seg på kne for å be. Da var det, politiet slo til, sier Salomon. Et titalls politifolk med en rambukk mellom seg, knuste inngangspartiet til Hyper Cacher, kastet inn sjokkgranater, drepte gisseltageren og reddet ut de, som fortsatt var holdt som gisler. Fire av dem lå døde igjen etter politiaksjonen, mens fire ble alvorlig skadet.

Statsadvokat François Molin sa på en pressekonferanse fredag kveld, at de fire døde trolig ble skutt av Coulibaly, da han gikk inn i butikken og tok gislene.

– Dette var en sjokkerende opplevelse, som jeg aldri ønsket å oppleve igjen, sier Danielle Salomon til VG.

Ville ramme Jøder
Terroristen valgte å ta gisler i Kosherbutikken, nettopp fordi han ville ramme Jøder, sa han selv i et intervju med TV-stasjonen BMF, som ble tatt opp under gisselaksjonen. Han fortalte, at han var medlem av terror- og opprørsgruppen Den Islamske Staten (IS), og at hans mål var å forsvare Muslimer etter instruks fra IS.

– Det var en rystende Antisemittisk handling, sa Frankrikes President François Hollande i en TV-sendt tale fredag kveld.

Israels Premierminister Benjamin Netanyahu ber Frankrike om å sikre Franske Jøder og Jødiske steder ekstra godt i kjølvannet av terrorhandlingene de siste dagene, ifølge nyhetsbyrået AFP's Israelske kilder.

– Vi føler med ofrenes familier.

Israel tilbyr Frankrike all den hjelpen, det trenger, skal Netanyahu ha sagt ifølge kilden.

Frankrike er det landet i Europa som har flest Jødiske innbyggere, og landets mellom 500.000 og 600.000 Jøder er Verdens tredje største Jødiske befolkning etter USA og Israel.