Hamas-leder deportert fra Qatar?

Fra Idag.no/
9. januar 2015.
Av Lars-Toralf Storstrand.

En rekke medier meldte tirsdag, at Hamas-leder Khaled Masha’al har blitt kastet ut fra den Arabiske lilleputtstaten Qatar, som en del av en avtale mellom Qatar og Egypt. De samme kildene melder, at kravet om dette var entydig fremsatt av Abdel-Fatteh el-Sissi, som er president i Egypt.

For bare to år siden ble Masha’al deportert fra Syria av President Bashar al-Assad på grunn av Hamas støtte til opprørerne mot regimet i landet. Masha’al flyttet deretter hovedkvarteret til Qatar.

Nylig meldte en rekke medier, blant annet Norge IDAG, at Hamas var i ferd med å opprette nytt hovedkvarter i Tyrkia. Offisielle talspersoner fra både Qatar og Gazastripen har imidlertid like entydig uttalt, at Masha’al ikke er deportert. Dette ble blant annet videreført av nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Dette blir også «bekreftet» av Hossam Badran og Salah Bardawil, som begge er talspersoner for Hamas i henholdsvis Qatar og på Gazastripen. Israels utenriksdepartement ønsker imidlertid avgjørelsen fra Qatar velkommen og ser på dette som en diplomatisk seier. Israels UD ber nå Tyrkia følge pass.

Andre kilder innen Israel uttaler, at det ikke er definitivt, at Masha’al er deportert fra Qatar, men en talsmann fra Utenriksminister Avigdor Liberman, sier:

–Qatar har ikke benektet, at de har deportert ham.