Invitation får ny krise mellem Obama og Netanyahu til at blusse op.

Fra Ordetogisrael.dk/
30. januar 2015.

Det skulle have været en ære, der styrkede forholdet mellem USA og Israel. Men det er endt i en ny akut krise, der forstærker den dårlige atmosfære mellem Præsident Barack Obama og Premierminister Benjamin Netanyahu.

For en uge siden inviterede den Republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, Netanyahu til at tale om Iran ved et møde i Kongressen den 3. marts. I sig selv er det en stor ære, når en udenlandsk statsleder inviteres til at tale til Kongressen, men i dette tilfælde er det også dybt kontroversielt.

Boehner havde ikke spurgt Obama eller den Amerikanske regering før invitationen, og Netanyahu takkede ja uden at kontakte eller orientere Obama. Obama og hans administration er af flere grund stærkt imod talen.

For det første ved alle, at Obama og Netanyahu er voldsomt uenige om forhandlingerne med Iran om en atomaftale. Netanyahus tale kan derfor kun opfattes som en opmuntring til de Amerikanske modstandere af Obamas Iran-politik.

Men at en udenlandsk statsleder møder op i Kongressen for at tale imod den Amerikanske Præsidents politik, vækker frustration og vrede i Præsidentens stab. Desuden skal Netanyahu holde talen bare to uger før det Israelske valg.

 Kongressen giver ham derfor gratis valgreklame, og ifølge Obamas folk er det en uanstændig indblanding i den Israelske valgkamp. Og da Obama uden tvivl håber stærkt på, at Netanyahu taber det Israelske valg, er invitationen dobbelt forkastelig i Præsidentens øjne. Obama har af samme grund afvist at ville mødes med Netanyahu, når han er i USA få uger før det Israelske valg.

Netanyahu forsvarer sig med, at han vil tale hvor som helst, hvis det kan bidrage til at hindre en dårlig aftale med Iran og styrke Israels sikkerhed. Men både Amerikanske og Israelske kommentatorer siger, at han i virkeligheden gør alvorlig skade på Israels forhold til den Amerikanske Præsident for at opnå en gevinst i den hjemlige valgkamp.

En af Israels meget ansete sikkerhedseksperter er Amos Yadlin, der tidligere var chef for den Israelske hærs efterretningstjeneste. For kort tid siden sagde han ja til opstille til valget for den fælles liste for Arbejderpartiet og Hatnua, og han er partiernes kandidat til Forsvarsministerposten. Han siger, at Netanyahus tale alligevel ikke vil kunne påvirke forhandlingerne med Iran, men at den med sikkerhed vil skade Israels forhold til USA og dermed Israels sikkerhed.

Tidligere leder af efterretningstjenesten Mossad, Meir Dagan, sagde onsdag præcis det samme. Han fastslog, at Israel har ret til at være uenig med USA, men at uenighederne skal holdes internt. Netanyahus ja til invitationen er en offentlig provokation af Obama og vil skade Israels sikkerhed.

Også Israels tidligere Ambassadør i USA, Michael Oren, der opstiller til valget for det nye midterparti Kulanu, der er en oplagt koalitionspartner for Netanyahu efter valget, kritiserer Netanyahu og foreslår direkte, at han aflyser talen.

Forholdet mellem Obama og Netanyahu har været præget af den ene krise efter den anden. Den nuværende krise kan næppe andet end efterlade Obama med en bitter smag i munden. I hvor høj grad det vil præge hans forhold til Israel i de næste par år, vil vise sig efter det Israelske valg den 17. marts.