Netanyahu: – Venstresiden har ikke kontakt med virkeligheten.

Fra Miff.no/
5. januar 2015.
Av Conrad Myrland.

- Venstresiden lovet et nytt Midtøsten, men vi har fått en Islamsk Stat Midtøsten, sa Likud-leder Benjamin Netanyahu, da han åpnet valgkampen mandag. Les hva venstresidens partier svarer.

Premierminister Benjamin Netanyahu talte, da Likud-partiet markerte sin offisielle åpning på valgkampen i Tel Aviv mandag kveld. Likud-lederen skrøt av partiets valgliste.

– Dette er laget, som må lede det Israelske folk – et stort Likud mot hele venstresiden, sa Netanyahu.

Han gikk spesielt til verbalt angrep mot alliansen av Arbeiderpartiets leder Isaac Herzog og Hatnua-leder Tzipi Livni.

– De kommer ikke til å motstå press, og det er mye internasjonalt press. Vil de være dem, som skal beskytte sikkerheten til Israels innbyggere? Vil de stå opp mot Hamas? Hizbollah? Iran? De vil kapitulere umiddelbart for ultimatum. Ikke bare fordi de er svake, men fordi de ønsker å kapitulere. De ønsker bare å trekke seg tilbake og gi etter, hevdet Netanyahu.

– Venstresiden lovet et nytt Midtøsten, men nå har vi fått et Islamsk Stat Midtøsten. Jeg sier med sorg, at venstresiden er uten kontakt med virkeligheten. Vi har kontakt med virkeligheten. I vårt virkelige bilde av Midtøsten, skyller Islamistisk fanatisme inn i hvert hjørne, og ethvert landområde, som vi forlater, vil bli overtatt av terrorgrupper.

Jeg er klar til å gjøre mye for fred, men det er en ting, jeg ikke er klar til å gjøre – jeg vil ikke la staten Israel begå selvmord. Jeg vil ikke la sikkerheten til Israelske innbyggere bli lagt i hendene til noen andre enn de Israelske forsvarsstyrkene, sa Netanyahu.

Premierministeren anklaget sin avtroppende Finansminister, Yair Lapid fra Yesh Atid, for å ha stanset bevilgninger til utvikling i Negev. Han lovet også å innføre reformer av det politiske systemet, blant annet en ordning, som vil gi lederen av det største partiet i Knesset en automatisk rett til å danne regjering.

Respons fra andre partier
Den Netanyahu-vennlige avisen Israel Hayom gjengir respons fra andre partier på Netanyahus tale.

Arbeiderpartiet-Hatnua: “Nok en gang hørte vi Netanyahu, som var svak mot Hamas og forhandlet med dem, med de samme utslitte slagordene, som har ført Israel inn i større diplomatisk isolasjon, utålelig sosial ulikhet og forferdelig fattigdom.

Å endre det politiske systemet er et patetisk svar på problemene til innbyggerne i Israel. Israels problem er ikke myndighetene, men dets leder.”

Yesh Atid: “Premierministeren åpnet valgkampen med å spytte i ansiktet på det Israelske folk. Det var ikke ett ord om de høye levekostnadene, boligkrisen eller plikten til å hjelpe middelklassen og de fattige. Det var ikke ett ord om sosiale budsjetter for folket.

Virkeligheten, som innbyggerne står overfor, erS at korrupsjonen begynner på toppen. Det er korrupsjon å overføre 70 millioner shekel til en avsidesliggende fjelltopp i Beit El, når det i stedet burde investeres i å beskytte innbyggerne på grensen mot Gaza.”

Meretz: “Venstresiden er ikke uten kontakt med virkeligheten, det er det Netanyahu, som er. Netanyahu har brutt vår kontakt med Verden, brutt vår kontakt med verdier og brutt ungdommens mulighet til å kjøpe en leilighet. 17. mars vil vi sørge for, at Netanyahu mister kontakten med statsministerstolen.”

Meningsmåling
Kanal 1 offentliggjorde mandag en meningsmåling, som ville gitt følgende mandatfordeling i Knesset, dersom det var valg nå:
•Likud 25
•Arbeiderpartiet-Hatnua 24
•Bayit Yehudi 15
•Arabiske partier 11
•Yesh Atid 9
•Kulanu 8
•United Torah Judaism 8
•Israel Beiteinu 7
•Meretz 7
•Shas 6

Med en slik sammensetning av Knesset er det grunn til å anta, at Netanyahu relativt enkelt ville kunne danne en ny regjeringskoalisjon.