Det endelige mål er at befri Jerusalem.

Fra Dagen.no/
29. august 2014.
Av John Solsvik.

Gazakrigen handlet ikke bare om Gazastripen. Målet er frigjøring av Jerusalem. Det slår Hamas-ledere fast i sin seiersrus, etter at våpenhvilen er et faktum.

Flere ledende Hamas-topper har ikke vist seg offentlig under den 50 dager lange konflikten mellom Israel og Gaza i sommer. Onsdag dukket de opp fra sine gjemmesteder og ble hyllet av store folkemasser i Gaza by for innsatsen i krigen.

Mange skjøt i været, og to personer ble drept og 17 såret under feiringen. Leder for Hamas politiske kontor, Ismail Hanijeh, ble båret på hender med en maskinpistol i været under feiringen onsdag. Han lovet fortsatt kamp mot erkefienden Israel.

Til Jerusalem
– Krigen i Gaza handlet ikke bare om grensene rundt Gazastripen. Målet er frigjøring av Jerusalem og al-Aksa-moskéen. Vi vant krigen mot Israel, vi knuste myten om at fiendens hær ikke kan beseires, fordi vi var langt bedre forberedt enn i tidligere kriger, sa Hanijeh til jublende Palestinere i Gaza.

– Det Palestinske folk feiret ikke Id al-Fitr (28. juli), men i dag feirer vi seierens dag, la Hanijeh til. Han roste innbyggerne i Gaza for sin utholdenhet i kampene, som pågikk i 50 dager og førte til over 2.100 drepte Palestinere og tusenvis av skadde.

Han lovpriste de tre militære lederne i Hamas, som ble drept i et Israelsk flyangrep de siste dagene av krigen.

– Kampene har gjenopprettet Palestinsk stolthet, og den Palestinske motstanden har imponert en hel verden med det store de har oppnådd, sa Hanijeh.

Egen flyplass
Kort tid etter våpenhvilen trådte i kraft tirsdag kveld, dukket også Hamas-leder Mahmoud Zahar opp og tok del i feiringen over Israel i Gazagatene. Han sa, Palestinerne skal bygge sin egen flyplass og havn uten å spørre noen om tillatelse.

– Dersom de angriper vår flyplass og havn, skal vi angripe deres. Vi klarte å knuse ideen om Israels nasjonale sikkerhet og klarte å skremme dem, uten selv å bli skremt, sa Zahar.

Talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri, snakket også om seieren over de Israelske styrkene, og det Palestinerne skal få i følge våpenhvileavtalen.

– Vi har ikke bare oppnådd at grensene skal åpnes – vi snakker om å åpne en vei for den neste fasen, som er frigjøring av Jerusalem og landet Palestina. I dag er vi et skritt nærmere Jerusalem, sa Zuhri.

Nye planer
President Mahmoud Abbas presenterte en plan for Palestinske ledere i Ramallah tirsdag kveld for å gjøre slutt på «den Israelske okkupasjonen» med hjelp fra det internasjonale samfunnet og FN's sikkerhetsråd.

Målet er etablering av en uavhengig Palestinsk stat med linjene fra 1967 med det østlige Jerusalem som hovedstad. Han vil be Sikkerhetsrådet å vedta en resolusjon med tidsfrister for Israels tilbaketrekking fra alle områdene, som ble tatt i Seksdagerskrigen.

Abbas ba om mer enhet og solidaritet blant Palestinerne og oppfordret å fortsette kampen mot bosettingene. Det Palestinske lederskap skal også arbeide for løslatelse av alle fanger i Israelske fengsler, også de som ble arrestert under Gazakrigen i sommer.

(Kilder: Channel 10, Haaretz, Jerusalem Post).