Hamas krever en ny Hudabajjah-pakt.

Fra Idag.no/
17. juli 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

Kommentar: Etter å ha avvist Egypts forslag til våpenhvile har Hamas nå fremlagt tre krav til Israel, for at de skal gå med på en ti år lang våpenhvile. Hamas mener tydeligvis med det, at de har bedre kort på egne hender, noe også Palestina-Arabiske kilder uttrykker i lokale medier, når de nå fremstiller disse kravene til Israel.

Da Islams «profet» Muhammed for cirka 1450 år siden gikk til det første angrepet på Mekka og Quraysh-stammen, som var den største av gruppene i området, måtte han trekke seg tilbake med bøyd hode og en god porsjon tapt ansikt. Han tilbød da Quraysh-stammen en ti år lang våpenhvile, som i Islamsk historie har blitt kalt «hudabajjah»-pakten.

Erketerroristen Jassir Arafat sammenlignet blant annet Oslo-avtalen med denne pakten. Det spesielle med Hudabajjah-pakten er, at det skulle vare i ti år, og om nødvendig kunne den forlenges med ytterligere ti år, men det skulle være et absolutt maksimum. Men innen det var gått ti år, hadde Muhammed opparbeidet seg en så god militær styrke, at han var i stand til å angripe Quraysh-stammen. Det gjorde han da også, og vant. På samme måte har Hudabajjah-pakten vært brukt som modell flere ganger opp gjennom Muslimsk historie.

Hamas forslag
Ifølge Hamas' forslag til en ti år lang våpenhvile, må Israel trekke sine styrker langt tilbake fra Gazas grenser, og må slippe fri samtlige terrorister, som nylig ble arrestert under letingen etter de tre tenåringene Eyal, Gilad og Naftali, som ble funnet myrdet, tre uker etter at de ble kidnappet.

Deretter må både Israel og Egypt avbryte blokkaden av Gaza og tillate FN-styrker å ta kontroll over grensene til den vesle kyststripen. I tillegg må Israel og verdenssamfunnet bygge en flyplass og en havn i Gaza.

Disse kravene fra Gaza ble fulgt opp med et budskap, sendt til mobilene til mange Israelere, at regjeringen deres helst bør akseptere disse kravene ellers:

«Regjeringen deres hevdet i går, at de inngikk en våpenhvile, men uten å innrømme noen av våre krav. De tror, at vi vil løpe etter dem for å stanse krigen, men tvert imot. Vi angrep flere steder i Israel fra Dimona (i syd) til Haifa (i nord), og vi tvang dere til å gjemme dere som livredde mus. Vi advarer nok en gang. Dersom regjeringen deres ikke sier seg enige i alle våre krav, kommer hele Israel til å være mål for vår helt legale krigføring».

Den Israelske regjeringen har ikke svart på noen av rapportene om Hamas «våpenhvileforslag», men statsminister Netanjahu har sagt, at i lys av at den Egyptiske våpenhvilen ikke ble holdt, må Israel være forberedt på å fortsette; og utvide krigføringen.

Utenriksminister Avigdor Liberman uttalte onsdag seg på en måte, som legger enda større press på Netanjahu om å godkjenne et bakkeangrep på Gaza. Liberman ble sammen med Utenriksminister Børge Brende tre ganger tvunget til å søke tilflukt i bomberom onsdag, under et besøk i havnebyen Ashkelon, da Hamas skjøt ut flere raketter over kort tid.

65 raketter
I løpet av onsdagen fyrte Hamas av ikke færre enn 65 raketter, noe som betyr en rakett cirka hvert 25 minutt. 27 av disse ble stanset av rakettskjoldet «Jernkuppelen».