Hamas er blitt en millionærklubb.

Fra Israeltoday.no/
17. juli 2014.

I valget av nasjonalforsamling i 2006 vant Hamas med en overveldende støtte fra folket på gata. De ble valgt inn på løfter om, at de skulle slå ned på den økende korrupsjonen, den Palestinske Autoritet (PA) angivelig stod bak.

Nå etter 8 år med politikk, som profiterer på krig, ser det ut til, at Hamas selv er blitt hovedaktøren i den Palestiske millionærklubben. Raskt etter at Hamas og de allierte terrorceller tok kontroll over Gazastripen i 2007, startet skytingen av raketter mot den Jødiske staten. Tatt i betraktning de alvorlige replisaliene fra Israel, burde ikke dette ha vært noe særlig for PA sine forretninger, men faktum er det motsatte.

Gjennom de siste 7 årene har Hamas sopet inn skremmende summer med penger takket være den Israelske blokaden av Gaza. Mesteparten av profitten kommer fra ublue avgifter på varer, som smuggles via tunnelene fra Egypt, og overdrevne skatter på drivstoff, som transporteres fra Sinaihalvøya. Denne pengestrømmen ville ikke vært mulig, om ikke Israel på en voldelig måte ble presset til å kontrollere tilgangen til Gaza.

Samtidig som dette skjer, truer den humanitære hjelpen fra det Internasjonale samfunnet disse inntektene. De store mengdene av nødhjelp fører til, at Hamas ikke kan kreve skatter eller avgifter på «egne» smuglervarer. Dette blir underbygget av flere rapporter, som påpeker, at Hamas blokkerer hjelpen å nå de lokale innbyggerne.

På samme tid har Hamas sine «fundraisere» vært svært flinke med å skape finansiell støtte fra utlandet, og når Hamas uttalte mål er ødeleggelsen av Israel, ville det vært vanskelig å anmode om økonomisk støtte uten å sende en og annen rakett mot Jødene for å opprettholde inntrykket av krig.

Hvor går da pengene? Nylig bemerket den Egyptiske professoren Ahmed Karima ved Al-Azhar universitetet, at Hamas har blomstret til en organisasjon med mange millionærer. I følge Karima kan Hamas skilte med så mange som 1200 millionærer i blant sine tjenestemenn og sitt lederskap.

Uttalelsen blir støttet av den Palestinske lederen Mahmoud Abbas, som allerede i 2012 antok, at Gaza huset 800 millionærer. Øverst på toppen troner Hamas lederen Khaled Mashal, som har en estimert formue på 2,6 milliarder US dollar i henhold til rapporter fra Jordanske medier.

For et år siden, mens Hamas sin moder-organisasjon styrte i Egypt, var ikke gruppen av Gazas millionærer så redd for å vise sin velstand, og som et resultat av det eksploderte det luksuriøse boligmarkedet.

Alt dette skjer, mens mange mennesker på Gaza lever under fattigdomsgrensen og sliter med en arbeidsledighet på hele 40%. Det er klart, at de innsamlede milder til Hamas kunne skapt arbeidsplasser og muligheter for langt flere. I steden for tjener Hamas på, at folket i Gaza lider både økonomisk og ved de konsekvenser, konflikten med Israel gir.