Bekæmp ISIS, men glem ikke Iran.

Fra Israel-info.dk/
18. september 2014.

Verden er med rette bekymret over terrorgruppen "Islamic State", den Sunni-Jihadistiske gruppe, som er aktiv i Irak og Syrien, og som påstår at have religiøst mandat over alle Muslimer i verden.

Gruppen var oprindelig kendt under navnet 'Islamic State of Iraq and the Levant', som er et område, der inkluderer Jordan, Israel, Palæstina, Libanon, Cypern og dele af det sydlige Tyrkiet.

"Islamic State" rasler med sablen overfor Israel ved den Syriske grænse, og Israel er gået med til at dele sine efterretningsoplysninger med sine Vestlige allierede, for at bidrage til kampen mod terror i området.

Igennem fire årtier har FN diskret holdt øje med Golanhøjderne og våbenhvilen mellem Israel og Syrien, men nu, hvor Syrien er røget ud i en borgerkrig, er FN's overvågningsstyrke begyndt at falde fra hinanden.

 Mens alt dette foregår, må vi dog ikke glemme Iran. Der er store bekymringer i Israel. I dag, torsdag d. 18. september indledes forhandlinger i New York mellem Iran og en gruppe bestående af seks internationale stormagter, kaldet P5+1 (USA, Storbritannien, Rusland, Kina og Frankrig, dvs. de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, samt Tyskland).

Emnet for forhandlingerne er omfanget af Irans uranberigelsesinfrastruktur og andre punkter, der har forbindelse til denne. Israel er "dybt bekymret", udtaler Yuval Steintz, Minister for Strategiske Anliggender.

"Forhandlingerne fejler og går i den forkerte retning," udtalte han yderligere ved en pressekonference i går. "Indtil videre, har Iranerne ikke vist nogen som helst fleksibilitet omkring de to primære problemer; centrifugefaciliteterne, centrifuger til berigelse af uran, og tungtvandsreaktoren i Arak."

Iran påstår, at de raffinerer uran for at lave elektricitet. Steinitz udtaler, at Israel støtter USA's indsats for at opbygge en international koalition, der skal konfrontere "Islamic State" i Syrien og Irak, "men ikke på bekostning af kampen mod Irans atomprojekter".