Israel oplever en arkæologisk guldalder.

Fra Frie-ytringer.com/
27. oktober 2014.

Mens mange arkeologiske og historiske steder ellers i Midtøsten blir ødelagt, opplever Israel en arkeologisk gullalder med et økende antall viktige oppdagelser – ikke minst i Jerusalem, skriver Norge Idag.

Det var under en konferanse, arrangert av "City of David Foundation" i begynnelsen av september, at noen av disse opplysningene kom frem i dagen. En del av året konferanse var viet til temaet «Jerusalem av Gull», og da ikke først og fremst sangen av Naomi Shemer, men et økende antall funn av gull i Jerusalem, skriver avisen.

”Som i vår tid ble gull også brukt i forn tid til de viktigste tingene i livet”, sa Ahron Horovitz, som er øverste leder for Megalim, "City of Davids Higher Institute for Jerusalem Studies", ifølge avisens referat.

Mange av funnene var spesielt relatert til krig, skjønnhet og hellighet. Blant de gullfunnene, som ble gjort, var en stor mengde gullmynter, totalt 264 mynter, som datert seg tilbake til den Byzantinske tiden i det syvende århundre.

Myntene ble funnet i en utgraving ved parkeringsplassen i Givati, nær Davidsbyen i Jerusalem. Myntene er unike på den måten, at alle er slått i Jerusalem, ikke i Konstantinopel, som var den Keiserlige hovedstaden for det Byzantinske rike, og de er trolig slått for å brukes i forberedelsen til krigen mot Perserne.

”Myntene ble funnet i stabler og har aldri blitt brukt”, forteller Horovitz, som tror, at det her kan ligge en spennende historie, når det gjelder, hvorfor de aldri ble brukt.

”Myntene kan kanskje ha blitt stjålet,” undres han.

I tillegg ble en gullmedaljong med bilde av en Menorah, en Shofar og en Torahrull innpreget funnet. Den ble funnet ved Ofel, sør før Tempelberget, og kan ha vært pynt på en Torah-rull.

Funnet av medaljongen tok dr. Eilat Mazar med et sjokk. Det er nemlig svært få Jødiske ting fra denne perioden, som har blitt funnet, skriver Norge Idag.

Mazar tror, at medaljongen kan spores tilbake til den Persiske invasjonen av Jerusalem i 614. Det var mange Jøder, som deltok i kampene og bistod Perserne i kampene mot Byzantinerne, bare for selv å bli offer for et bakholdsangrep fra Persisk side senere.