Vil USA støtte Israel i FNs sikkerhetsråd?

Israeltoday.no/
20. oktober 2014.

Den Palestinske lederen Mahmoud Abbas har høylytt truet med å be det internasjonale samfunnet om ensidig å anerkjenne staten Palestina og tvinge frem en Israelsk tilbaketrekning.

De kommende endringer av FNs sikkerhetsråd kan gi ham den beste muligheten på flere tiår for å greie nettopp dette. Abbas ønsker at FN offisielt anerkjenner Den Palestinske suverenitet uavhengig av begrensingen, en bilateral fredsavtale med Israel gir, en avtale, som ser ut til å være utav rekkevidde.

Han ønsker også, at FNs sikkerhetsråd som det eneste FN-organet, som er i stand til vedta juridisk bindende avtaler, og dermed kan sette en fast dato for en Israelsk tilbaketrekning fra hele Judea, Samaria og den østlige delen av Jerusalem.

Frem til nå har Sikkerhetsrådet ikke kunnet blitt enig om et slikt ensidig vedtak. Av de fem faste rådsmedlemmene har bare Russland og Kina gitt in støtte til den Palestinske bevegelsen. Kanskje bare som ett ledd i å fornærme Amerikanerne, som tradisjonelt har lagt ned veto mot et slikt forslag. Nå er Israelske analytikere ikke like sikker på, om Washington vil ha den Jødiske statens på offensiven.

I januar 2015 vil Sikkerhetsrådet bytte ut fem ikke-faste medlemsland med New Zealand, Spania, Angola, Malaysia og Venezuela. Av disse ville Malaysia og Venezuela nesten helt sikkert støtte den Palestinske bevegelsen, og i helgen var nyhetene, at Spania hadde drevet vellykket lobbyvirksomhet for å gjøre det samme, om og når den tid kommer.

New Zealand og Angola forblir kilder usikre på, men ingen av nasjonene har en historie av å støtte til Israel diplomatisk gjennom konflikten med Araberne. Vanligvis vil det ikke være et problem, fordi enten USA, Storbritannia eller Frankrike - eller noen av de andre faste rådsmedlemmene sammen med Russland og Kina, bare har stemt veto ved alle omstendigheter, som utgjør en trussel mot Israel eller den regionale stabiliteten.

Men Storbritannias parlament stemte uforpliktende i forrige uke for en støtte til anerkjennelse av en Palestinsk stat og hvis midt-terminvalget i kongressen går dårlig for demokratene i Amerika er det økende spekulasjoner om, Obama og Det Hvite Hus vil øke presset mot Premierminister Benjamin Netanyahu ved å holde tilbake den tradisjonelle Amerikanske veto i Sikkerhetsrådet.

Det ville overlate bare Paris tilbake for å hindre den Palestinske agendaen, men Israel kan på ingen måte regne med å vurdere støtte fra Frankrike, når de ser på den stadig økende andel hendelser av vold fra den Muslimske minoriteten i landet.

Selv om dette senarioet ikke blir en virkelighet, er det en utbredt oppfatning i Israel, at Obama-administrasjonen ikke vil nøle med å bruke trusselen om et slikt utfall for å føre Jerusalem tilbake til forhandlingsbordet under Arabiske vilkår.   