Børnenes Intifada begyndt - mange mindreårige i fængsel.

Fra Idag.no/
2. november 2014.
Af Richard Oestermann.

Der var Intifada nr. 1, så kom den anden Intifada, og nu menes den tredje opstand mod Israelrne at være på trapperne. Eller den er måske allerede begyndt.

Mange kalder den "børnenes Intifada", fordi dens udøvere er ganske unge. Hundreder af unge Arabere er blevet arresteret i Øst-Jerusalem, siden bølgen af optøjer begyndte for tre måneder siden. Mange mindreårige er i fængsel, heriblandt 13-årige.

Indbyggere i Øst-Jerusalem beskylder politiet for at krænke mindreåriges rettigheder og for brutalitet og siger, at "små børn bliver forvandlet til terrorister". Mindreåriges involvering har antaget store proportioner.

I de sidste uger er 260 mindreårige blevet arresteret. Kort efter begravelsen af den 16-årige Mohammed Sunuqutt stormede en snes maskerede unge mænd en benzinstation, beliggende ved den gamle grænse mellem Øst- og Ves-Jerusalem, satte ild i pumpeanlæggene og plyndrede dens butik.

Seks mindreårige i alderen 13-15 år blev arresteret, mistænkt for ildspåsættelse og plyndring. Deres familier benægter, at disse teenagere var involveret i noget sådant og siger, at politiets såkaldte bevis er baseret på aftvungne indrømmelser og beskyldninger fra andre børns side.

Faderen til en 15-årig, fængslet for angreb på benzinstationen siger:
- Disse børn har intet sted, hvor de kan lege.

De så, hvad der overgik miindreårige i Gaza - hvor 500 børn blev dræbt - og de oplevede, at deres ven Mohammed Abu Khadr blev myrdet.

Jeg var i den første intifada - 20 år senere er vi tilbage i den samme situation. Fornylig blev en 9-årig arresteret under mistanke om, at han havde kastet sten mod en politi-jeep i det Arabiske A-Tor bykvarter, og siden blev en 11-årig arresteret for nogenlunde det samme i bykvarteret Silwan. I begge tilfælde var børnene under den kriminelle lavalder, som er 12 år.

De blev løsladt, efter at deres forældre var blevet tilkaldt og afhørt. Kort forinden havde politiet foretaget et raid i Abu Tor og havde arresteret seks børn i 12-13 års alderen, mistænkt for at have kastet brandbomber mod Jødiske huse i dette blandede Arabisk-Jødiske bykvarter.

Faderen til en 13-årig dreng, der har siddet i Hasharon Fængslet, siger:
- Min søn kom hjem. helt forandret. Han vil ikke gå i skole og vil ikke arbejde., Han er begyndt at ryge og adlyder mig ikke. Han gør, hvad han vil.

Formanden for forældrekomiteen i Øst-Jerusalem, Hatam Khaways, siger:
- Andre stedér taler børnene om, hvor de skal lege, og hvad der er biograferne. Noget sådant er der ikke i Øst-Jerusalem. Børnene har ikke noget sted at gå hen. De lever ikke en normal tilværelse.

Tredje Intifada
Den Palestinensiske leder. Dr. Ustafa Barghouti, Generalsekretær for "The Palestine National Initiative", siger: -

Israelerne har påtvunget en tredje Intifada. Det Palestinensiske folk som helhed har rejst sig som svar på Israelske forbrydelser og krænkelser i de Palestinensiske områder, især i Jerusalem.