Medlemmer af EU-parlamentet advarer om, at HAMAS bruger EU-støtte til våben.

Fra Icej.no/
18. november 2014.
Av Tom Sigurdsen.

Hamas kan utnytte midler fra EU for å bygge opp igjen sitt våpenarsenal etter sommerens krig mellom Israel og den Palestinske terrororganisasjonen. Dette sier Arne Gericke, en Tysk representant i EU-parlamentet.

Gericke, og andre medlemmer i EU-parlamentet, har uttalt bekymring, etter at Revisjonsretten leverte en rapport, som viser, at over 2,5 % av EU's budsjett for eksterne relasjoner, nødhjelp og utvidelse har blitt feilplassert. Hvis denne prosentandelen blir benyttet på de mer enn 3,7 milliarder kronene lovet til Gazastripen, betyr det, at nærmere 100 millioner kroner ender opp i hendene til Hamas.

Igjennom en 51-dager lang krig stanset Israel i sommer rundt 4.000 raketter og granater, ødela over 30 angrepstunneler og ødela mye av den Islamistiske gruppens arsenal og fasiliteter. En Jordansk politiker i eksil, Mudar Zahran, bekrefter, at Hamas allerede forsøker å konfiskere bygningsmateriell, gitt av det internasjonale samfunnet, og de lykkes.

"Hjelp, som er øremerket gjenoppbygging, ender opp på det Hamas kontrollerte svarte markedet, hvor det blir solgt for høye priser," sa Zahran.

Hamas har årlig kanalisert over 2,2 milliarder kroner til innkjøp av våpen og betaling av militære lønninger, ifølge Shin Bet, den Israelske sikkerhetstjenesten. Samtidig, istedenfor å tilby arbeidere, sa en militær kommandør i Iran, at "millioner av Basijis (frivillige) er klare for å bli sendt til Syria og Gaza fra Iran," for å kjempe ved siden av Palestinske terrorgrupper i landene.

Men, sjefen for de frivillige krigerne, Mohammed Reza Naqdi, sa på en pressekonferanse, at "det er ikke noe behov for å sende tropper til Gazastripen," og fortalte, at Palestinerne der har tilstrekkelig evne til å "kjempe mot Israelerne" på egenhånd, ifølge det Iranske statskontrollerte mediehuset Fars News.

"Det viktigste arbeidet er, at de trenger å få den nødvendige treningen og kunnskapen. I dag har Gazastripen sin egen forsvarsindustri, og de står på egne ben. Vi forsøker også å implementere dette på Vestbredden," sa Naqdi.

På Vestbredden sa en minister for den rivaliserende Palestinske Selvstyremyndigheten, at materiale til bygningsprosjektet, betalt av Qatar, vil komme inn til Gazastripen igjennom en avtale med Israel.

Hussein al-Sheikh sa i en uttalelse, at bygningsmateriell nå flommer inn på Gazastripen. Dette inkluderer omlag 100 lastebiler, som har med seg 4.000 tonn med materiell for å bygge veier, ifølge Ma'an News.

Al-Sheikh la til, at asfalt vil bli sendt til Gazastripen på tirsdag, og at Israelske myndigheter har gått med på å tillate 100 lastebiler med materiell å reise inn til Gazastripen hver dag.