Hizbollah forsøker seg.

Fra Sma-norge.no/
28. januar 2015.
Av Willy Gjøsund.

Nok en gang prøver Hizbollah seg på å angripe Israel. Nok en gang forsvarer Israel seg. Og ganske sikkert kommer nok en gang fordømmelsene fra verdenssamfunnet, og klagene på, at forsvaret er “uproporsjonalt” og “overdrevet”.

Det Israelske forsvaret skriver i sin blogg de konsise meldingene:
11:35: Et anti-tank missil ble skutt mot et militært kjøretøy i nærheten av Dov-fjellet i det nordlige Israel. Flere skadde i angrepet.
12:51: Bombekastergranater traff en militær stilling på Hermon-fjellet. IDF stenger stillingen og evakuerer sivile fra området.
13:36: IDF holder Hizbollah ansvarlig for angrepene i Nord-Israel i dag.
13:50: IDF responderte på angrepene med kombinerte luft- og bakkeangrep mot operasjonelle Hizbollah-stillinger.
14:20: IDF har bekreftet, at to soldater ble drept i angrepet i morges. I tillegg ble sju andre soldater såret, av disse to moderat.

En Spansk FN-soldat ble drept i forbindelse med dette angrepet. FN sier i denne forbindelse, at man ønsker, at alle parter viser “maksimal tilbakeholdenhet” for å forhindre eskalering.

Noe å tenke på i denne sammenheng er Frankrikes jakt på de to terroristene etter Charlie Hebdo-massakren for kort tid siden. 88.150 politi og soldater ble brukt i jakten på de to.

Israel har kontaktet Sikkerhetsrådet i FN og sagt, at landet vil gjøre alt, som er nødvendig for å forsvare seg. “Israel kommer ikke til å stå og se på, at Hizbollah angriper Israelere” sa landets FN-Ambassadør Ron Prosor i et brev til rådet.

“Israel vil ikke akseptere noe angrep på dets territorium, og vil bruke sin rett til selvforsvar, og gjøre alle nødvendige tiltak for å forsvare sin befolkning”, skrev han videre.

Premierminister Benjamin Netanyahu sier i en uttalelse, at “hvis noen prøver å utfordre oss ved den nordlige grensen vår, bør de komme og se, hva som skjedde her, ikke langt fra Sderot i nærheten av Gazastripen. Der fikk de det hardeste slaget, de har fått siden starten.”

Myndighetene sier også, at angrepet mot Hizbollah-stillinger i Sør-Libanon ikke nødvendigvis er de siste. “Vi er midt i hendelsene nå, og vi kommer til å evaluere de nødvendige tiltak fortløpende.”

Mye av spillet i denne delen av verden dreier seg om styrke – og om evnen til å vise den. Et Israel, som ønsker å forhandle, har dessverre vist seg å føre til økt terrorisme hver eneste gang. Mønsteret er utspill om forhandlinger, selvstyremyndighetenes avvisning av premisser, endring av premisser, snakk om forhåndsbetingelser, som selvstyremyndighetene ønsker innført før de eventuelt forhandler, avvisning av disse, og mer terror.

Å slå hardt ned på terrorisme derimot gir resultater. Etter aksjoner mot terrororganisasjoner blir det som regel stille en stund. Mye av anstrengelsene går derfor ut på å slå hardt tilbake, eller skremme med dette.

For en Nordmann hundrevis av mil fra de livsfarlige angrepene er dette kanskje vanskelig å forstå. Like fullt er avskrekking – deterrence – en viktig del av den militære strategi.

Utenriksminister Avigdor Liberman sier da også, at Israel bør slå tilbake “så kraftig, som USA eller Kina ville gjort, om det var angrep på deres jord.” Han sier dessuten, at han forventer støtte fra Israels allierte i en slik situasjon. Dersom dette hadde skjedd, og en slik endring i måten, man responderer på terror på, kunne Vest lykkes med å avskrekke Islamistene, mener han.

Mange Libaneserne har ikke veldig mye til overs for terrorgruppens okkupasjon av deres jord. På sosiale medier rapporteres det om mange, som tar til orde for, at Islamistene bør finne seg et annet sted å starte sine angrep fra, så ikke Libanon blir skadelidende igjen.

Ikke bare for gjengjeldelsesangrep fra Israel, men også fordi Hizbollah er alliert med Syrias President Assad, og angrep fra de forskjellige motstandsgruppene mot Hizbollah har også rammet Libaneserne, med flere titalls drepte inne i Libanon.

Det var gruppen “Quneitra Martyrs Brigade”, som utførte angrepet mot Israel. Aftenposten har sin egen, underlige vri på hendelsen. På nettportalen sin leverer de en fullstendig misvisende overskrift, noe, som nesten kunne få en til å tenke, at de ønsket å gi leserne et bilde av, at Israel er aggressoren i området.

Døm selv.