Palestinerne vil åpne ambassade i Sverige.

Fra Israeltoday.no/
12. februar 2015.

Etter den Svenske Statsministeren Stefan Löfven i fjor kunngjorde sin tiltredelsestale med å anerkjenne en Palestinsk stat, planlegger Palestinerne nå å åpne en ambassade i Stockholm.

Sverige var det første Vestlige landet i EU, som offisielt anerkjente "Palestina" som en stat. Palestinernes President Mahmoud Abbas oppfordret andre land til å følge Sveriges eksempel.

- Denne anerkjennelsen vil presse fram forhandlingene i fredsprosessen, sa Abbas.

Til tross for Sveriges innsats med å overbevise andre land i til en anerkjennelse av en Palestinsk stat, har ennå ingen annen Europeisk regjering legitimert "Palestina" offisielt - selv om det er enighet om slike skritt i enkelte Europeiske parlamenter.

Talsmann for det Israelske Utenriksdepartementet, Emmanuel Nachshon, kalte beslutningen om å åpne en ambassade - en uheldig konsekvens av den mislykkede politikken til den Svenske regjeringen. Den vil nesten ikke ha noen effekt på fredsforhandlingene med den Israelske regjeringen.

Forholdet mellom Sverige og Israel har falt betydelig det siste året etter kunngjøringen. Israels Utenriksminister Avigdor Liberman offentliggjorde, at han ikke ville møte sin Svenske kollega Margot Wallström i Israel. De kansellert derfor den planlagte turen.

Israel kalte i januar tilbake sin ambassadør fra Sverige midlertidig. Sveriges regjering, som har mål om en plass i FN's Sikkerhetsråd, forsøker å nå å trekke til seg oppmerksomhet fra de øvrige landene, med en soft utenrikspolitikk og utstrakt kritikk av Israel, ifølge kritikerne.

I sin tiltredelsestale sa den Svenske Statsministeren Löfven, at "Palestina" umiddelbart bør åpne en ambassade i Stockholm, mens ingen Vesteuropeiske land har fulgt opp Palestinerne.

Löfvens Pro-Palestina politikk har i Israel blitt sett på som en del av en kampanje - fordi i Sverige finnes det en betydelig andel Muslimer.

Löfven lovet mer bistand til Palestinerne, men understreket, at han ønsket å se forbedringer i "Palestina".

- Det er mange utfordringer i tiden fremover. Vi må bidra til å bekjempe korrupsjon, øke likestillingen og bedre respekten for menneskerettighetene. Og selvfølgelig fremme statsbyggingsprosessen, sa Sveriges Statsminister.

Palestinerne får om €160 millioner i støtte fra Sverige i løpet av de neste fem årene.

[ Bilde: Anti-Israel demonstrasjon i Stockholm i 2009]