Reaksjonene på Netanyahus tale: Stille etter stormen!

Fra Israeltoday.no/
4. marts 2015.

Leder for den Arbeiderpartiets-ledende "Zionistiske base", Yitzhak Herzog, deltok, samtidig som Premierministeren besøkte den Amerikanske kongressen tirsdag, på et vel regissert besøk i landsbyen Nir Moshe tett opp til Gazagrensen. Herzog sa, at Netanyahus tale alvorlig saboterer Israels forhold til USA.

Dette markerte et klimaks for den voldsomme politisk debatten, som har rast i Israel, siden den Amerikanske talsmannen, John Boehner, først invitert Netanyahu, uten Det Hvite Hus sitt samtykke allerede den 21. januar.

Som forventet ble det argumentert for og mot Netanyahus tale. De på høyresiden hevdet, som Boehner hadde sagt, at ingen var bedre kvalifisert enn Netanyahu til å forklare farene ved den foreslåtte "Iran avtalen."

Venstresiden mente, den planlagte talen ble arrangert som en før-valget-kampanje, som ytterligere ville agitere det allerede anstrengte forholdet mellom Israel og Det Hvite Hus. Herzog beskrev Netanyahu som en sabotør og signaliserte så en retoriske opptrapping mot Netanyahu.

Dette viser kanskje, at Irans øverste leder ikke lengre er farligst for Israels fremtid. Naturligvis er denne forkvakklete logikken næret av Obama-administrasjonen. Etter talen var det en følelse av enighet blant de mange Israelere - deres Premierministers tale var imponerende.

Omer Bar-Lev fra Ap sa, at han bare kunne drømme om å ha Netanyahus retoriske ferdigheter, og alle kan bare være enige med ham. Men der slutter også enigheten. Israels Ynet nyhetsportal er en bitter kritiker av Netanyahu og valgte derfor overskriften "Dr. Strangelove i Kongressen", for å uttrykke sin forakt mot Premierministeren.

De spilte bevisst på metaforer, som brukes av Amerikanske kommentatorer som CNN's Christiane Amanpour og New York Times-spaltisten Thomas Friedman. De prøver på et desperat forsøk på å klamre seg til en et forhåndsbestemt syn. gitt av en underlig samling med kommentatorer.

Israel Hayom, den eneste Israelske avisen, som åpenlyst støtter Netanyahu, brukte Finansminister Naftali Bennett sine ord for å beskrive den talen.

- Godt arrangert, grundig og avslørende.

De siterte ikke de Amerikanske eksperter, men avisen siterte heller høyreorienterte medlemmer av Knesset som Danny Danon og Ayelet Shaked, som roste Netanyahu for en godt utført jobb.

Likevel var kommentarene etter talen overraskende sparsommelige. Det var en stillhet etter stormen, som kanskje viser, at oppstyret rundt Netanyahus tale ikke var mer enn en gamle politisk opportunisme.

Stillheten kan også antyde, at enn så god, som talen var, vil den ikke kunne påvirke det kommende valget eller Iran.