Fra Israeltoday.no/
21. oktober 2014.
Å nevne Gud forårsaker mange spenninger, spesielt når det kommer til spørsmålet om Gud i et demokrati.
I går debatterte "Det Israelske Instituttet for Demokrati" temaet: "Krig, Ethos og det Israelske forsvaret". I hvilken grad kan Gud bli regnet med i krigen?
Det var etter den oppsiktsvekkende talen av sjefen for Givati-brigaden, Ofer Winter, som hadde sendt sine soldater inn i den siste Gaza-krigen under veiledning fra Gud.
Winter sa: Historien har utvalgt oss til å stå i gapet mot terroristene på Gazastripen, de fornærmer og forbanner Israels Gud sitt Herredømme.
"Jeg løfter mine øyne opp til himmelen og gråter sammen med deg: "Hør Israel, Herren vår Gud, Gud er En".
Israels Gud gjør, at vi lykkes, nå vi kjemper og forsvarer ditt folk og ditt land mot en fiende, som foraktet ditt Navn.
Den Israelske Generalstaben var ikke videre begeistret og svarte med taushet. Å bringe Gud inn i debatten kan også føre til ulydighet og beordringsnekt ifølge general Gershon Hacohen.
Han sa: Min deltakelse i evakueringen av Gaza i 2005 var en religiøs overbevisning. Jeg har sagt det og sier det igjen, at jeg la igjen Gud hjemme og fulgte den statlige tilbaketrekkingen. I dag sier jeg, at det var Guds vilje, at jeg fulgte regjeringens beslutninger sommeren 2005.
Presidenten i Instituttet Johanan Plesner sa, at Israel og Instituttet vil fortsette å diskutere emnet krig, Ethos og Gud.
- Dette er et problem, som vi trenger å snakke oftere i de kommende årene, nå som den Israelske hæren gjennomgår en forandring.
Det er ingen hemmelighet, at flere og flere religiøse Jøder vil tjenestegjøre i hæren også som elitesoldater.
Religiøse taler slik som denne i vinteren kan få flere og flere unge Israelere til å holde seg unna en tjeneste i hæren i fremtiden, ifølge Plesner.
Den Israelske radioen sendte i dag en diskusjon mellom Dr. Arik Karmon (tidligere leder av Instituttet) og Rabbi Benny Lau om Guds rolle i et demokrati som Israel.
Det er et tema, som er mer og mer omtalt i Israelske medier fra ulike perspektiver, og som Rabbinerne i økende grad ønsker å blande seg inn i.
Det er åndelige spenninger mellom Gud, demokrati og hæren. Dette er ikke lett, men når vi snakker om Israel, ser man klart, hvor viktig Gud er for folket.