Neste uke feirer det Jødiske folk Pesach - Påske.

Fra Ordetogisrael.no/
12. april 2014.

På mandag kveld samles de Jødiske familiene til Sederaften - Påskeaften - for å innlede feiringen av Pesach - Påske. Pesach er den viktigste Jødiske høytiden, og markerer utfrielsen av det Jødiske folk fra slaveriet i Egypt.

Betydningen av denne historiske hendelsen er tydelig i det første bud, gitt av Gud på Sinai-fjellet: ”Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, ut av trellehuset." Denne mektige befrielseshandling blir husket i mange Jødiske bønner, som for eksempel Kiddush som alltid innleder Sabbatskvelden.

Forut for denne høytiden kommer noen dager med grundig husrengjøring, der målet er å kvitte seg med alt, som innholder surdeig, chametz på Hebraisk. På Sederaften, den 15. dagen i måneden Nisan, kommer familier sammen for Seder Pesach, bokstavelig oversatt: rekkefølgen av Pesach, som er den spesielle festen til minne om Israelittenes utvandring fra Egypt.

Kvelden begynner med at det yngste barnet spør, hvorfor denne kvelden er annerledes enn alle andre kvelder. Så i løpet av kvelden gjenfortelles hele historien om Exodus (uttoget), kombinert med tradisjonelle sanger og bønner.

På festbordet er det alltid en Sedertallerken med fem symbolske matvarer: charoset er en blanding av dadler og nøtter, som representerer mørtelen, de Jødiske slaver brukte for å bygge husene i Egypt; maror er en blanding av salat og pepperrot, som symboliserer slaveriets bitterhet og hardhet; karpas, er persille dyppet i salt vann, som symboliserer smerten og tårene, som de Jødiske slaver i Egypt følte; lammelår som representerer Påskelammet, samt et kokt egg som symboliserer sorg over ødeleggelsen av templet.

En av de tradisjonelle matvarene. som spises gjennom hele høytiden, er matzabrød – firkantet, flatt usyret brød. Matza lages av bare mel og vann og stekes svært raskt. I supermarkeder dekkes alle produkter, som inneholder chametz (surdeig eller gjær) til med plast og selges symbolsk bare til ikke-Jøder under Påskehøytiden. Israels chametz selges vanligvis til personer, bosatt i den Arabiske landsbyen Abu Gosh.

Pesach varer i syv dager, der den første og siste dagen er helligdager.
------------------------------------------------------------------------
Læs desuden: Det Jødiske Påskemåltid og Evangeliet.