IDF afprøver system til tunnelsøgning

Fra Idag.no/
12. august 2014.
Av Lars-Toralf Storstrand.

IDF er i disse dager begynt å teste ut et system, som kan «se» tunneller, som er under utgraving. Dersom utprøvingen virker tilfredstillende, kan det tas i bruk av militæret i løpet av et års tid.

Et system, som er tenkt å skulle oppdage infiltrasjons- og angreps-tunneller, har vist seg å virke i innledende laboratorietester – og skal nå prøves ut i felten, informerte en talsmann for IDF mandag. Dersom testen går etter forventningene, kan systemet blir satt ut rundt Gazastripen i løpet av et års tid, la offiseren og talsmannen til.

Systemet, det er snakk om, kommer trolig til å koste mellom 1,5 milliarder til 2,5 milliarder Shekel å ta i bruk.

IDFs talsmann informerer også, at IDF arbeider med å forbedre rakettskjoldet, som kalles «Jernkuppelen». Man regner med, at innen overskuelig fremtid kommer Israels fiender til å forsøke å «bløffe» rakettskjoldet ved å fyre av et stort antall raketter på samme tid, blant annet mer avanserte prosjektiler, som har en høyere ballistisk bane enn de rakettene, som tidligere har vært brukt.

Blant de forbedringene, som man forsøker å inkorporere i systemet, er å gi «Jernkuppelen» mulighet til å ta ut raketter over fiendtlig territorium – før de kommer inn i israelsk luftrom.

Trophy
Talsmannen kunne også fortelle om et nytt forsvarssystem for stridsvogner, kalt Trophy, som ble tatt i bruk under de seneste fiendtlige handlingene mot Israel. Han opplyste, at Trophy-systemet hadde nøytralisert flere titalls anti-tank-raketter, som ble skutt mot stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer under operasjonen i Gaza.

 Ifølge talsmannen ble det også nevnt, at forsvaret trenger ytterligere en innsprøytning på cirka 3 milliarder Shekel for å styrke Israels bakkestyrker.

[Foto: Israelske styrker er i ferd med å teste ut et system, som kan «oppdage» tunneller, før de er ferdig gravde.]