Det store fokus på Islamisk Stat er farligt for Israel.

Fra Ordetogisrael.dk/
21. september 2014.

Det er med en vis måben, at mange Israelere i disse uger betragter det enorme fokus, som terrororganisationen Islamisk Stat (tidligere ISIS eller ISIL) har fået i Vesten.

Jo, videoerne med de blodige henrettelser af tre Vestlige gidsler og beretningerne om de forfærdelige grusomheder, der begås i de områder i Syrien og Irak, som Islamisk Stat kontrollerer, gør også indtryk her i Israel.

I en analyse i dag i The Times of Israel sætter den anerkendte journalist Avi Issacharoff ord på det, mange Israelere tænker.

Islamisk Stat er en grusom og modbydelig terrororganisation. Men når Amerikanske og Vesteuropæiske medier i disse uger skriver om organisationen, lyder det næsten som om, at der er tale om Verdenshistoriens værste terrorister eller om en strategisk trussel mod hele den frie verden og særdeles mod Mellemøsten. Det er der ikke, gør Avi Issacharoff opmærksom på.

Islamisk Stat kan udnytte magttomrummet i dele af Syrien og Irak, og dens sympatisører vil måske kunne gennemføre terrorangreb rundt om i Verden. Men Islamisk Stat kan ikke for alvor true stater som Jordan, Saudi Arabien eller Israel – for slet ikke at tale om USA, Storbritannien, Belgien eller Danmark!

Islamisk Stat har angiveligt 30.000 krigere med meget blandet militær baggrund (eller ingen!). Islamisk Stat har mange håndvåben, men kun få tanks og intet etableret luftvåben. Hvordan kan en terrororganisation i den grad ryste Vesten og tiltrække sig alt fokus?

Jo, forklarer Avi Issacharoff: Det skyldes organisationens særdeles dygtige PR-arbejde i form af nogle grusomme videoer af henrettelser og billederne af sorthættede terrorister. Og hertil, kunne man tilføje, rygterne om planlæggelse af grusomme terroraktioner mod enkeltpersoner i Vestlige lande som Norge, Belgien og Australien.

Islamisk Stat har opnået terrorens klassiske hovedformål: Med få midler at skabe rædsel i store dele af verden. PR-successen har fået støtten til Islamisk Stat til at stige markant fra Islamister i hele Verden, mens støtten til Al Qaida og den Al Qaida-tilknyttede Al Nusra Front i Syrien falder.

Langt mere alvorligt er det imidlertid, at det Vestlige fokus på Islamisk Stat har formindsket mulighederne for at stoppe Irans atomprogram. Issacharoff minder om, at Iran har dræbt flere mennesker i de senere år end Islamisk Stat.

Iran har også gennemført flere og mere blodige terrorangreb i udlandet. Og først og fremmest udgør Irans atomprogram en reel, strategisk trussel mod lande som Saudi Arabien og Israel – og også Vesten. Men det er fuldstændig glemt nu.

Fredag begyndte forhandlingerne mellem Iran og P5+1 landene (USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland) om det Iranske atomprogram. Forhandlingerne skulle have været afsluttet i juli, men parterne kunne ikke enes. Nu hedder det, at de skal afsluttes før 24. november, men ikke meget tyder på et godt udfald.

Et militært angreb på Iran er fuldstændig udelukket, nu hvor USA er ved at geninvolvere sig i Irak for at ramme Islamisk Stat. Nye sanktioner og et stærkt pres på Iran er også tvivlsomt nu, hvor USA fokuserer på Islamisk Stat og mindst af alt har brug for at lægge sig ud med Iran.

For Israel er det dybt problematisk. Det er ikke uden grund, at mange Israelere vil være enige med Avi Issacharoffs konklusion: Vesten med Barack Obama i spidsen ser ud til at ignorere den store fare (Iran og dets atomprogram) for i stedet at koncentrere sig om den mindre fare (Islamisk Stat).